om omvänd objektifiering och sexualitet

Alltså, det känns ju som att det var år och dar sedan denna parodi på Robin Thicke's Blurred Lines publicerades, men jag kan inte riktigt sluta tänka på den. Omvänd objektifiering när den är som bäst, helt enkelt. Tycker det är så skönt att männen verkligen agerar sexigt utan att förlöjliga eller känna sig obekväma i rollen som objekt - så som det ofta blir då en försöker poängtera kvinnoförtryck genom omvända könsroller (typ såhär eller såhär).
 
Och det är så intressant tycker jag, för första gången jag såg videon sa min hjärna "männen i videon = homosexuella", men sedan slog det mig - varför blir en man homosexuell så fort han objektifieras på samma sätt som kvinnor? Det är ju enbart min kulturella uppfattning om sexualitet och könsroller som talar. Och så hittade jag den här artikeln via Hej Blekk! som tar upp just detta, och hur vår bild av sexualitet också grundar sig i patriarkiska strukturer. Såhär: i vårt samhälle är kvinnan ett objekt som enbart finns till för mannens blick. Och eftersom kvinnan inte får axla maktpositionen genom att vara ett subjekt, så existerar objektifierade män enbart för att behaga andra män, och inte kvinnor. Hej ögonöppnare.
12 kommentarer
Madeleine -an uncompromising feministic vegan

word!

hilda

alltså. så. jävla. bra. och. sant.

puss på dig!

Svar: Puss!!
Jennifer

Ellen

Hej!

Det finns en nystartad bloppis på tumblr, som syftar till att vem som helst får lägga ut grejer. På så vis växer kundkretsen och det blir lättare att få sitt egna plagg sålt. Kika gärna in den på http://paltor.tumblr.com och se om du hittar något du gillar, eller hör av dig om du själv vill contributa med ett plagg!

Kram!

Lovisa

Man börjar verkligen tänka när man ser sånt här. Funderar på hur mycket samhället bestämmer över oss. Bestämmer, hjärntvättar oss till vad som är sexigt. Blir väldigt ledsen över att det är så här. Väldigt väldigt ledsen. Det är bra att folk försöker framställa hur det faktiskt är. Men jag tycker ändå inte de här lyckats speciellt bra heller. Det går typ inte visa vilken roll vi kvinnor är satta i och hur vi "ska" bete oss. Videon känns mer som ett skämt även om den här kändes seriösare än många andra videos... och man tänker ju som du säger "gay" liksom. Det är sjukt intressant men blir väldigt ledsen varje gång jag inser hur världen är fördelat också :(

Svar: Jag tror att de hade lyckats ännu bättre om kvinnorna i videon haft lite mer kläder på sig också, då hade gränserna blivit tydligare. Men det är som du säger, att det är sjukt svårt att visa kvinnans roll, det går ju inte riktigt med bara en musikvideo. Viktigast är ju kanske att en börjar tänka på hur könsrollerna ser ut i samhället, även om det är sjukt sorgligt.
Jennifer

Lovisa

Det är också väldigt sorgligt att vi tjejer/kvinnor väljer att sexualisera oss själva i underlägsna poser. Men det är ju pga samhället. Önskar bara att fler kunde stå upp för sig själva. Så vi kan få en annan bild av vad sexigt är. Och kanske inte heller sexualisera allt så jäkla mycket. Gah vad jag är less på att ALLT sexualiseras idag.

Svar: Åh, ja! Det är ju så rätt det du säger! Den överdrivna sexualiseringen gör mig också så galet less.
Jennifer

Tess

Hade inte sett originalvideon så kollade på den nu... tyvärr... Förstår inte syftet med videon alls. Vad vill den berätta? Vad är meningen? I parodin har de verkligen fått in en fullträff.

Svar: Åh, jag vet. Blir så arg att jag kokar av originalet. Helt fruktansvärd.
Jennifer

RdN

Fast, nä. Tycker inte videon är ett dugg träffsäker, tyvärr. För att verkligen visa omvänd objektifiering ska man ju framställa männen så som dagens über-man förväntas se ut, dvs inte med läppstift och högklackat. Det är ju liksom inte sminket och klackarna i sig som är förnedrande för kvinnor, utan tvånget att konformera sig till de rådande normerna. Videon hade varit så mkt starkare om de överdrivit de manliga utseendenormerna istället (sportighet, ansiktsbehåring, osv), det är liksom inte så konstigt att man associerar till gay/trans när männen ser ut som de gör i videon.

Svar: De manliga utseendenormerna är ju dock starkt förknippat med makt och styrka, medan de kvinnlighet associeras med underlägsenhet. Så därför är jag av den åsikten att det inte hade fungerat att porträttera männen som typiskt manliga, för då hade de ändå hamnat i maktposition hur mycket de än åmar sig för kvinnorna. Och genom att sminka männen och ta på dem högklackat så visar de också på ett tydligt sätt hur könsroller endast är något som vi har hittat på och inget som är "förutbestämt", för varför skulle inte heterosexuella män kunna sminka sig och bära högklackat? Heterosexuella kvinnor gör ju det. Och varför skulle inte kvinnor kunna tända på sminkade män, likväl som män tänder på sminkade kvinnor? Varför måste dagens über-man se ut som Vin Diesel? Kan inte kvinnor attraheras av "feminina attribut" utan att vara homosexuella? Att homo/trans är det första vi tänker på visar ju verkligen hur inpräntade vi är med könsroller och stereotyper kring sexualitet. Därför tycker jag att videon är träffsäker, för den får mig att tänka ett steg längre.
Jennifer

RdN

Men plz, det är ju självklart att heteromän kan se ut som i videon, det är dock inte att driva med NORMEN. Hade varit så jävla mycket mer power om det var ett gäng Vin Dieslar som krälade runt på alla fyra. Det där med att manlighet alltid skulle vara = överläge köper jag verkligen inte.

Svar: Enligt mig driver de med normen genom att inte följa den. Genom att ifrågasätta könsroller och attributen som oftast förknippas med respektive kön. Och det är klart att för dig och mig så kan heteromän se ut som i videon, men inte i patriarkatet, och därför tycker jag att det förmedlas ett starkare budskap än om de använt sig av rådande könsnormer.
Jennifer

Maria

Jeg hadde ikke sett originalvideoen før jeg så denne, så jeg fant den på youtube for å sammenligne. Synes det er utrolig bra at parodien har gått omtrent like langt som den "ekte" videoen, for virkelig å få frem hvor ubehagelig dette var å se på: for det var det virkelig. Det verste er at jeg har en liten mistanke om at jeg ikke hadde syntes at originalen var så fæl som jeg gjorde nå, hadde jeg ikke sett parodien først ... Sier virkelig litt om hvordan vi er vant til å se kvinner bli fremstilt. Trist, er det :( Derfor er det så utrolig bra med alle kvinner (og menn, for den saks skyld!) som ikke bare nøyer seg med å være oppgitte og triste (som meg ...), men som faktisk gjør noe! Takk for at du postet dette, nå skal jeg vise det til lillesøsteren og kusinene mine. Du er bra! :)

Svar: Ja, det är verkligen sorgligt hur vana vi är vid att se kvinnor sexualiseras och objektifieras. Och så himla fint av dig att visa din lillasyster och dina kusiner!! En så bra förebild! Och DU är bra! :)
Jennifer

Anonym

Men det är två olika normer att ifrågasätta. Självklart är det viktigt att ifrågasätta manlighetsnormen i sin helhet, men just Blurred Lines (originalet) har ju upprört i fråga om "hetero"kvinnan i förhållande till "hetero"mannen, en relation där kvinnan oftast framställs som underlägsen och sensuell. Ska man omvända de rollerna blir det ju mest slagkraftigt att visa Robin Thicke-killar i samma position som de sätter tjejerna i sin video, dvs inoljade, oskyldiga och åmande. Att sätta stereotypa "gay"män i den rollen kanske får OSS upplysta (hehe) att göra den kopplingen som du gör, men målgruppen man vill nå (straighta superdudes) tänker bara "höhö, bögar", och identifierar sig aldrig med männen i videon.

Svar: Jo, det är väldigt sant. Tråkigt nog, världen hade varit en mycket bättre plats om folk hade vett att se längre än näsan räcker. Här är en till parodi som stämmer mer in på vad du beskriver: http://www.3news.co.nz/Students-parody-performance-blurs-lines/tabid/418/articleID/311517/Default.aspx Också väldigt bra!!
Jennifer

Pyrola Mykorrhiza

Bah: WORD! Fett mycket word. Önskar att fler bloggerskor tog tag i sådana här saker.

Svar: puss!!
Jennifer

Anonym

Verkligen bra skrivet! Gillar videon också, det enda som stör mig är att männen är tvungna att ha läppstift och smink som ses som kvinnligt istället för att helt enkelt vara naturliga män (som agerar lika sexigt och skickligt som de gör) som objektifieras, tror det hade varit mer provocerande och om tjejerna haft lite mer på sig hade gränsen blivit tydligare som du skrivit tidigare i kommentarsfältet :)