svar på kommentarer.

 

Superbra tips! Apropå exams, skulle inte du kunna ge lite tips om bra sätt att plugga till exams? Går mitt första år på universitet i Skottland just nu, och måste snart börja plugga inför mina exams jag med, vilket är en aning läskigt när en inte vet vad en ska vänta sig!

Åh, det här känns som en smått omöjlig uppgift eftersom alla jag känner gör olika, men såhär gör jag:


1. titta på gamla prov innan du börjar plugga för att ha ett hum om vad som förväntas av dig och vad du ska kunna på ett ungefär och lägg upp ditt plugg efter det.


Om du har uppsatsprov så är mitt bästa tips: läs läs läs! Stryk under, skriv anteckningar i dina egna ord och sätt ihop dina tankar + all info i en mindmap på slutet. Mindmaps är bästa grejen och gör det så mycket lättare att se samband och att sätta informationen i en större kontext. Dessutom är det mycket lättare att minnas bilder än en paragraf med ord. 

 

Om du behöver komma ihåg årtal och namn och sånt är mitt bästa tips att hitta en minnesteknik som fungerar för dig. Vi behöver t ex slänga in referenser när vi skriver våra uppsatsprov annars förlorar vi poäng (alltså, sjukt irrelevant egentligen, vem refererar sin fakta på rak arm i verkliga livet liksom) och jag hade inte klarat det utan en minnesteknik. Såhär gör jag: titta på namnet och årtalet som du vill komma ihåg och se om du kan koppla det till något helt annat. Ex. jag kommer alltid komma ihåg att det var Festinger (1952) som testade deindividuation med grå labbrockar eftersom i mitt huvud är det en fästing (nästan samma som Festinger ju, dessutom är den grå!) klädd i en labbrock med siffrorna 1952 på. Typ så. Det kanske låter krångligt och det är lite knixigt i början, men när du väl fått in tekniken så är det så otroligt mycket enklare! Det finns ju så klart tusen andra tekniker (googla!) så försök att hitta någon som funkar för just dig.

 

2. kolla om du får extra tid eftersom du är internationell elev, första två åren fick jag 25% mer tid och fick ta med mig en engelsk ordbok (alltså, inte svenska-engelska, utan engelska-engelska). Kanske får du göra något liknande? Det gör verkligen så stor skillnad!

 

3. diskutera och bolla idéer med dina klasskompisar! Vi har ett litet gäng med bra personer som möts upp och övar tillsammans några dagar innan provet, förhör varandra och frågar saker. Det är så otroligt mycket enklare att komma ihåg saker och ting om en förklarar det högt för någon annan.

 

4. ta hand om din kropp! Har sagt det förut, men det är verkligen så otroligt viktigt! För hur tusan ska du klara av att skriva prov i 3 timmar om du inte sovit ordentligt? Så sömn och ordentligt med mat är ett måste! 

 

5. när du väl ska gå in och skriva provet; var lugn. Det är ju verkligen lättare sagt än gjort, men stress och panik tjänar ingenting till. När jag känner att mitt hjärta börjar rusa iväg tar jag djupa andetag och scrollar igenom instagram efter mopsvalpar, då blir jag genast lite lugnare. Hitta ett sätt som fungerar för dig!

 

Tusen lycka till! Tror att du kommer klara det galant!

 

 

Även jag älskar din blogg! Ska själv plugga utomlands nästa i år (i Newcastle, men hade gärna pluggat i Edinburgh! Har varit där endast två gånger, men det är lätt min favoritstad av alla städer jag har besökt!) Jag har en fråga ang. boende! Hur hittade du din lägenhet? Jag vill inte bo i studentkorridor (har hört av andra som varit där att de är rätt sunkiga och mest party hela tiden och det är inte riktigt jag) så jag har försökt att hitta lägenheter men vilka sidor att leta på kan du rekomendera? :) Tack för en super fin och inspirerande blogg! 

 

Åh, tack!! Vi hittade vår lägenhet på gumtree.com! Känns som att de flesta hittar sin lägenhet där, om de inte går genom en agency då. En får vara supersnabb eftersom de går ganska fort, men det är definitivt inte omöjligt. Lycka till!! 

 

 

Kul att läsa ditt Personal Statement. Sonen har nyligen fått iväg sitt - och det är inte så olikt ditt (eller, ja, innehållet är ju annorlunda, men inte tonen). Han söker bl a Edinburgh - och jag brukar ju säga att ni är så lika, även om du är äldre och verkar må mycket bättre. Även han går ju IB - och man vet ju inte alls hur det går i slutändan. Han har fått sina predicted grades - men vad säger det egentligen? Hur var det för dig? Och hur gick det till när du blev antagen? Han har fått positiva förhandsbesked från Warwick och King's, och även Cambridge och LSE har honom åtminstone listad, men han har inte hört ett ljud från Edinburgh. Vart sökte du, etc? Jag tror att det finns flera som är nyfikna på att höra mer. 

 

Jag hade definitivt inte tillräckligt bra betyg för att söka till Cambridge och liknande, så jag tror inte han behöver oroa sig. :) Jag sökte inte University of Edinburgh (inte tillräckligt bra betyg där heller), utan mindre, relativt nya universitet runtom i Skottland. Jag minns inte riktigt vilka jag sökte nu, men tror det var QMU (där jag till slut hamnade), Napier University, Heriot Watt, Glasgow Caledonian och Abertay i Dundee. Och det tog väldigt lång tid innan jag hörde tillbaka från alla, första beskedet fick jag i Februari och sista i Maj, så det är ju ett bra tag tills dess.Jag kom in på 3-4 (kommer inte ihåg, har förträngt detta, haha) av dem jag sökte, och valde sedan efter magkänslan. 

 

 

Är det ett handfat jag skymtar där i bakgrunden? Är kombinerat badrum och sovrum någon skotsk grej?


Haha, japp, det är ett handfat! Har fått för mig att det är någon britisk grej? Har sett det i England också. Praktiskt när en bor i kollektiv dock!

 

 

Hej! Jag tänkte bara fråga hur gammal du var när du började plugga i Skottland, samt vad man borde läst innan för att gå din "linje" eller hur man ska uttrycka det. I övrigt vill jag bara säga att du har en otroligt bra blogg och jag tycker du tar superfina bilder!! 


Jag var 21 år när jag började (men 20 år när jag sökte så hamnade inte i kategorin "mature students", helt knäppt att en är "mature" om en är 21, heh). Du behöver inte ha läst något särskilt för att plugga psykologi här, utan vanlig svensk gymnaisebehörighet räcker gott och väl. :) Du behöver dock göra ett IELTS-prov för att bevisa att dina engelskakunskaper är bra nog.

 

 

Fast vad är det för fel med alkohol? Vill jag dricka en kosmopolitan för att jag tycker det är gott när jag är ute på klubb och har en fantastisk kväll med mina vänner är det ingen som ska komma och döma mig för det ._. eller hur menar du?


Så klart att det inte är någon som ska döma dig om du väljer att dricka alkohol. Det är mer alkoholnormen i sig som jag har problem med, att det är "normalt" att fylla sin kropp med droger, och det är därför det är så peppigt när det blir mer accepterat att säga nej. Det ska ju vara ett fritt val, inget som en ska bli tvingad på eller som en måste göra för att bli accepterad, vilket tyvärr är fallet idag. Här har jag skrivit ett mer ingående inlägg om min syn på alkohol och varför jag avstår.

 


Q&A
12 kommentarer
Maja

En fråga som kanske kan kännas lite personlig, eller så har du kanske glömt, men du skriver att du inte hade "tillräckligt bra betyg", men får en lov att fråga vad du hade för betyg? Lite så att man har ett mer hum om hur det ser ut, eftersom jag gärna vill plugga utomlands (helst Storbritannien, gärna Skottland). Tack x 1000 för en underbar blogg som lyser upp lite i vardagtristessen.

Svar: Jag gick IB på gymnasiet och där fungerar det lite annorlunda, så det högsta du kan få är 45 och för att få godkänt måste du få 24. Jag hade 29 så klarade mig precis typ. Var svindålig på att plugga ordentligt, och hade massa skolångest vilket inte hjälpte, men jag insåg att en överlever även om en inte är bäst. Det avdramatiserade hela plugget och nu är jag tusen gånger bättre på att peppa upp mig själv och på att verkligen lägga ner tid och effort på plugget, så något bra kom ju ur det ändå. :) Och tusen tack!! Tack för att du läser!
Jennifer

C

Jag vill bara tacka och bocka för den mest pluggpeppiga blogg jag stött på (ja och följt ganska länge nu)! Känner efter tjugofyra år av duktig flicka-syndrom sådan fruktansvärd avsmak och meningslöshet inför de sista två terminerna innan en kandidatexamen kan plockas ut och nu ska jag försöka mig på att skriva resterande två tredjedelar av min uppsats på två dagar, kanske mest för att slippa göra om'et en annan termin. Heja heja alla studenter där ute och heja heja Jennifer för att du dessutom tar dig tiden att dela med dig av sådant här!

Svar: <3!!! Puss fina och lycka till!!
Jennifer

chrissy

NÄÄÄ du skojar!? jag gick också ib! och jag FICK OCKSÅ 29!! twins!

Svar: Haha, på riktigt?!! SÅ RANDOM! Definitivt twins!
Jennifer

w

Detta har egentligen ingenting med någonting att göra, men har du någonsin haft problem med ensamhet eller depression? Jag vet inte om jag är deprimerad, antagligen inte, men jag hoppades hoppades att allt skulle bli bättre med den nya skolan men det har det inte. Alla går vidare och hittar nya vänner men jag står och trampar på stället och hittar inga vänner och är bara ensam hela tiden, jag har nog bara två vänner i hela världen men de har inte tid för mig längre, och det sårar mig men jag har inte råd att förlora de. Jag vet väl bara inte hur man får nya vänner, jag försöker, men jag tror inte att någon vill lära känna mig. Jag vet inte. Har du någonsin känt såhär?

EmmaS

Tack för svar. Om sonen kommer in i Edinburgh, kanske ni kan ta en te någon gång (han dricker heller inte alkohol - av samma skäl som du...;-) Får sedan jag som universitetslärare lägga till en sak angående pluggandet? Jättebra tips, men glöm inte också att LÄSA FRÅGORNA ORDENTLIGT OCH FÖLJA INSTRUKTIONERNA! Jag har undervisat på ett svenskt universitet hela mitt liv, och det är alltid 10-20% av studenterna som missar p g a att de uppenbarligen inte läst frågorna ordentligt alternativt slarvat med att följa instruktionerna. Så himla onödigt!

Mimmi

Tack så hemskt mycket för att du tog dig tid att svara :) Tror definitivt dina tips kommer hjälpa.

ISA

fint att du svarar så engagerat och utförligt på en del av frågorna. Är nog stor hjälp för många som vill göra samma resa som dig!

Anonym

W, jag känner mycket igen mig i det du skriver, både depression, ensamhet och att alla andra går vidare och man själv inte kommer någonstans. Snackar gärna om du vill, kommentera

Simone

Alltså, frågan om alkohol. Det är väl klart att varje människa har rätt att ta en drink om en vill, men det ska ju också vara okej att inte vilja ta en drink, vilket jag tror är Jennifers poäng. Döm inte någon. Vill du ha en drink, så fine. Men vill du inte det ska det också kunna vara okej utan att ifrågasättas jämt.

Anonym

Jag går i nian just nu och är väldigt sugen på att gå IB men är väldigt nervös över intagningsproven. Jag antar att det gick bra för dig eftersom att du kom in, men är det något att oroa sig över?

Anna

jag pluggar i Glasgow, och igår åkte jag och en vän till Edinburgh över dagen för en fin söndagsutflykt. hade din stora edinburgh-guide uppe & översatte för min vän, sen valde vi en av dina favoritlocations o google-mappade oss dit :) åt bl.a. sopplunch på hula, fantastiskt bra! du är härlig! kram!

Alexandra

Amen på din alkoholpolitik, sistah, amen.

Jag var alltid väldigt aggressiv med min nykterism som tonåring och det resulterade i likvärdigt aggressiva reaktioner - avståndstagande till alkohol lockar ju alltid fram det mest defensiva i svenskar (PRECIS sådär som ditt inlägg från 2013 beskriver) - och det mest frustrerande med att behöva förklara mig var att jag tyckte statistiken var så uppenbar? Jag förstod liksom inte hur de kunde ifrågasätta mitt beslut när alkohol både teoretiskt och praktiskt fyller en ganska meningslös funktion i samhället (som många andra droger) och att det inte direkt var någon hemlighet, att informationen finns där för alla att läsa, forskningar, studier, biologiböcker. När försvarstalen till alkoholkonsumtion sedan inte sträcker sig längre än till "öh men fan tråkigt liv att leva utan alkohol" eller "man kan ju inte gå på fest utan bira" så känner jag bara JAMEN GUD VILKEN GENOMTÄNKT DEBATTPUNKT DU LÄGGER FRAM. Än värre blir det när de inte ens har en aning om att alkohol är en drog och när jag säger det säger att det i alla fall är "bättre än att snorta kokain eller dylikt" - som att de gjorde en lista av alla möjliga droger de kunde börja med of valde the lesser of two evils? Man bara, jaha, ingår det i Livets Hårda Skola eller, det Obligatoriska Drogvalet?

Trots att jag fortfarande inte riktigt förstår mig på nyttjandet och vantrivs något otroligt i sällskap av påverkade så ser jag värdet i den sociala aspekten av alkohol som den är idag, antagligen för att jag lever utan den. När man inte tycker om/kan förmå sig till att gå på klubbar eller krogar försvinner en del av möjligheterna att skaffa vänner. Och människan är ett socialt djur. Men det vet du - du pluggar ju psykologi. Det har liksom blivit en gemensamhetsfaktor som sammanbinder folk på nolltid, att dricka alkohol. Och jag protesterar mot det, definitivt, men det fungerar så äckligt bra. Det gör mig förbannad OCH lite avundsjuk kanske; har alltid haft ett himla jobb med att skaffa vänner.

Det är verkligen inte meningen att alla mina kommentarer blir essäer men vissa ämnen bara går att skriva ihjäl sig om! Känner en endaste nykterist och hon uttrycker inte särskilt många åsikter kring samhällsnormen så det är härligt att läsa en utförlig utredning av någon med liknande tankar kring det.

Och, as always; älskar dina foton. Det är nåt med säsongsfärgerna som får mitt hjärta att pirra. Dock är det nog dags för lite snö nu när det blivit december, tycker jag.

Lycka till med dina exams!