fotodokumentärer

Ni var många som var nyfikna på vilka fotodokumentärer jag såg, och eftersom er önskan är min lag etc. har jag sammanställt de bästa i ett inlägg. Jaa! Braa! Perfekt för regniga dagar, eller kanske soliga dagar då en hellre vill bygga en koja av kuddar och slå läger inomhus. 
 
 
 
Dokumentären som fick mig hooked från första början var den här som är gjord av en QMU elev, och som visades under en filmfestival. Vi får följa den synskadade fotografen Anne Dignan som tar en multisensorisk approach till fotografi och skapar tillgänglig konst baserad på sina fotografier för att öka åtkomligheten till konst. Hennes förhållningssätt till fotografi är helt olik någon annan fotograf jag vet och jag blev så himla imponerad av hennes medvetenhet kring sin skapandeprocess. Speciellt då jag själv mest tänker "mm fint" när jag tar mina bilder. 
 
 
 
Leaving Home, Coming Home: A Portrait of Robert Frank - genom Lovisa hittade jag dokumentären om Robert Frank som porträtterade the american dream under 50-talet genom gatufotografi. Dessutom blev jag så himla rörd av hans relation med sin fru, de verkar tycka om varandra så himla mycket.
 
 
 
The Many Lives of William Klein - William Kleins gatufotografi fullständigt blows my mind. Hans gatufotografier är så hårda, så orädda och så loud. Så så bra.
 
 
 
Cindy Sherman: Nobody's Here But Me - Cindy Sherman jobbar enbart med självporträtt genom vilka hon undersöker och ifrågasätter kvinnans möjlighet att skapa sig en självbild. Så himla intressant då hela grejen med att använda kroppen som ett verktyg i fotografi är ett väldigt outforskat område för mig. 
 
 
 
Chloe Dewe Mathews - Blev helt tagen av Chloe's bilder. De känns så intima, utan att vara de minsta påträngande. 
 
 
 
Finding Vivian Maier - och det är väl ingen som missat Vivian Maier vid detta laget? Hennes fotografier är helt helt helt fantastiska. Själva dokumentären stundvis ganska hollywood-dramatisk, men så himla värt att stå ut med då jag drog efter andan av beundran varje gång ett av Vivians fotografier poppade upp på skärmen.
 
 
dokumentär foto
4 kommentarer
Klara Amanda

Var på Vivian Maier-utställningen som hängde på Hasselblad Center förra året. Bästa fotoutställningen jag sett! Blev liksom helst hänförd av hur hon lyckats föreviga så stora känslor. Magiskt.

Robex Lundgren

finna bilder

joré

åh så bra tips!! ska genast kolla upp.

M

Åh, älskar Robert Frank så ska definitivt se den nu när vädret är så grått och tråkigt.