svar på kommentarer.

 

Superbra tips! Apropå exams, skulle inte du kunna ge lite tips om bra sätt att plugga till exams? Går mitt första år på universitet i Skottland just nu, och måste snart börja plugga inför mina exams jag med, vilket är en aning läskigt när en inte vet vad en ska vänta sig!

Åh, det här känns som en smått omöjlig uppgift eftersom alla jag känner gör olika, men såhär gör jag:


1. titta på gamla prov innan du börjar plugga för att ha ett hum om vad som förväntas av dig och vad du ska kunna på ett ungefär och lägg upp ditt plugg efter det.


Om du har uppsatsprov så är mitt bästa tips: läs läs läs! Stryk under, skriv anteckningar i dina egna ord och sätt ihop dina tankar + all info i en mindmap på slutet. Mindmaps är bästa grejen och gör det så mycket lättare att se samband och att sätta informationen i en större kontext. Dessutom är det mycket lättare att minnas bilder än en paragraf med ord. 

 

Om du behöver komma ihåg årtal och namn och sånt är mitt bästa tips att hitta en minnesteknik som fungerar för dig. Vi behöver t ex slänga in referenser när vi skriver våra uppsatsprov annars förlorar vi poäng (alltså, sjukt irrelevant egentligen, vem refererar sin fakta på rak arm i verkliga livet liksom) och jag hade inte klarat det utan en minnesteknik. Såhär gör jag: titta på namnet och årtalet som du vill komma ihåg och se om du kan koppla det till något helt annat. Ex. jag kommer alltid komma ihåg att det var Festinger (1952) som testade deindividuation med grå labbrockar eftersom i mitt huvud är det en fästing (nästan samma som Festinger ju, dessutom är den grå!) klädd i en labbrock med siffrorna 1952 på. Typ så. Det kanske låter krångligt och det är lite knixigt i början, men när du väl fått in tekniken så är det så otroligt mycket enklare! Det finns ju så klart tusen andra tekniker (googla!) så försök att hitta någon som funkar för just dig.

 

2. kolla om du får extra tid eftersom du är internationell elev, första två åren fick jag 25% mer tid och fick ta med mig en engelsk ordbok (alltså, inte svenska-engelska, utan engelska-engelska). Kanske får du göra något liknande? Det gör verkligen så stor skillnad!

 

3. diskutera och bolla idéer med dina klasskompisar! Vi har ett litet gäng med bra personer som möts upp och övar tillsammans några dagar innan provet, förhör varandra och frågar saker. Det är så otroligt mycket enklare att komma ihåg saker och ting om en förklarar det högt för någon annan.

 

4. ta hand om din kropp! Har sagt det förut, men det är verkligen så otroligt viktigt! För hur tusan ska du klara av att skriva prov i 3 timmar om du inte sovit ordentligt? Så sömn och ordentligt med mat är ett måste! 

 

5. när du väl ska gå in och skriva provet; var lugn. Det är ju verkligen lättare sagt än gjort, men stress och panik tjänar ingenting till. När jag känner att mitt hjärta börjar rusa iväg tar jag djupa andetag och scrollar igenom instagram efter mopsvalpar, då blir jag genast lite lugnare. Hitta ett sätt som fungerar för dig!

 

Tusen lycka till! Tror att du kommer klara det galant!

 

 

Även jag älskar din blogg! Ska själv plugga utomlands nästa i år (i Newcastle, men hade gärna pluggat i Edinburgh! Har varit där endast två gånger, men det är lätt min favoritstad av alla städer jag har besökt!) Jag har en fråga ang. boende! Hur hittade du din lägenhet? Jag vill inte bo i studentkorridor (har hört av andra som varit där att de är rätt sunkiga och mest party hela tiden och det är inte riktigt jag) så jag har försökt att hitta lägenheter men vilka sidor att leta på kan du rekomendera? :) Tack för en super fin och inspirerande blogg! 

 

Åh, tack!! Vi hittade vår lägenhet på gumtree.com! Känns som att de flesta hittar sin lägenhet där, om de inte går genom en agency då. En får vara supersnabb eftersom de går ganska fort, men det är definitivt inte omöjligt. Lycka till!! 

 

 

Kul att läsa ditt Personal Statement. Sonen har nyligen fått iväg sitt - och det är inte så olikt ditt (eller, ja, innehållet är ju annorlunda, men inte tonen). Han söker bl a Edinburgh - och jag brukar ju säga att ni är så lika, även om du är äldre och verkar må mycket bättre. Även han går ju IB - och man vet ju inte alls hur det går i slutändan. Han har fått sina predicted grades - men vad säger det egentligen? Hur var det för dig? Och hur gick det till när du blev antagen? Han har fått positiva förhandsbesked från Warwick och King's, och även Cambridge och LSE har honom åtminstone listad, men han har inte hört ett ljud från Edinburgh. Vart sökte du, etc? Jag tror att det finns flera som är nyfikna på att höra mer. 

 

Jag hade definitivt inte tillräckligt bra betyg för att söka till Cambridge och liknande, så jag tror inte han behöver oroa sig. :) Jag sökte inte University of Edinburgh (inte tillräckligt bra betyg där heller), utan mindre, relativt nya universitet runtom i Skottland. Jag minns inte riktigt vilka jag sökte nu, men tror det var QMU (där jag till slut hamnade), Napier University, Heriot Watt, Glasgow Caledonian och Abertay i Dundee. Och det tog väldigt lång tid innan jag hörde tillbaka från alla, första beskedet fick jag i Februari och sista i Maj, så det är ju ett bra tag tills dess.Jag kom in på 3-4 (kommer inte ihåg, har förträngt detta, haha) av dem jag sökte, och valde sedan efter magkänslan. 

 

 

Är det ett handfat jag skymtar där i bakgrunden? Är kombinerat badrum och sovrum någon skotsk grej?


Haha, japp, det är ett handfat! Har fått för mig att det är någon britisk grej? Har sett det i England också. Praktiskt när en bor i kollektiv dock!

 

 

Hej! Jag tänkte bara fråga hur gammal du var när du började plugga i Skottland, samt vad man borde läst innan för att gå din "linje" eller hur man ska uttrycka det. I övrigt vill jag bara säga att du har en otroligt bra blogg och jag tycker du tar superfina bilder!! 


Jag var 21 år när jag började (men 20 år när jag sökte så hamnade inte i kategorin "mature students", helt knäppt att en är "mature" om en är 21, heh). Du behöver inte ha läst något särskilt för att plugga psykologi här, utan vanlig svensk gymnaisebehörighet räcker gott och väl. :) Du behöver dock göra ett IELTS-prov för att bevisa att dina engelskakunskaper är bra nog.

 

 

Fast vad är det för fel med alkohol? Vill jag dricka en kosmopolitan för att jag tycker det är gott när jag är ute på klubb och har en fantastisk kväll med mina vänner är det ingen som ska komma och döma mig för det ._. eller hur menar du?


Så klart att det inte är någon som ska döma dig om du väljer att dricka alkohol. Det är mer alkoholnormen i sig som jag har problem med, att det är "normalt" att fylla sin kropp med droger, och det är därför det är så peppigt när det blir mer accepterat att säga nej. Det ska ju vara ett fritt val, inget som en ska bli tvingad på eller som en måste göra för att bli accepterad, vilket tyvärr är fallet idag. Här har jag skrivit ett mer ingående inlägg om min syn på alkohol och varför jag avstår.

 


Q&A
12 kommentarer