dokumentärtips - the salt of the earth

Jag såg en så himla bra fotodokumentär härom veckan att jag bara måste tipsa vidare!! Helt klart ny favorit. 
The Salt of the Earth handlar om fotografen Sebastião Salgado som tar helt fantastiska bilder. Utöver hans förmåga att skapa magi med kameran berättar han så inlevelsefullt om sin karriär som fotograf, om bilderna och händelserna bakom dem, och verkar vara en så himla ödmjuk och bra person. Och alltså, titta bara vilka jäkla breathtaking bilder han tar:
 
 
 
 
 
 
 
Alla måste se helt enkelt. 
 
7 kommentarer
Kaneli

Åh! Såg den på utomhusbio i Berlin i sommar, så fin film och upplevelse!! (men tyckte det var pyttelite problematiskt ibland hur han gick in och fotograferade ursprungskulturer, eller inte hans fotograferande i sig kanske utan hur det visar på västvärldens synsätt på de kulturerna: att vi vill "bevara dem" och samtidigt gå in och forska i dem – vilket på sätt och vis visar på vårt sätt att ställa oss ovanför dem, som t ex när han fått order om att inte lämna kvar en kniv hos en folkstam, för då kanske de kunde "börja utvecklas". Globaliseringen och att världen blir mer och mer en-kulturellt är ju också synd såklart men tycker ändå inte att vi har rätt att neka vissa kulturer vissa uppfinningar bara för att vi vill bevara deras ursprung. Äsh lång parentes och svåra frågor. Tyckte filmen var jättefin annars!!)

Svar: Tyckte också det skavde när jag såg dokumentären! Hela grejen med att "bevara" kulturer för att sedan använda dem som utställningsobjekt känns så himla förlegad... Så himla, himla svårt.
Jennifer

Sandra Leone

Blir supernyfiken och megapeppad på att se den!

Daniella 🌙

men wow <3

Elisabet :)

Fantastisk fotograf. Såg hans bilder på fotografiska när de hängde där. Men håller med kommentaren ovan som problematiserar relationen till grupperna han besöker.

henrietta

åh såg den med mamma på folkets bio här i min stad! vi var helt tagna efteråt. älskade hur han liksom hittade sina rötter i sitt barndomshem till slut, och när han gjorde ett fotoprojekt om att hylla jorden. jättefint. det enda som kändes lite trist var att hans fru fick så lite tid i filmen, hon verkade ju ändå vara med i allt han gjorde på ett eller annat sätt.

Svar: Åh, ville också att hon skulle få ta mer plats! Det var ju ändå hon som framkallade hans bilder??
Jennifer

Rebecca Larsson

Åh wowowow den måste jag se

Alex

WOW! mållös över hur dessa bilder är skapade. Vill verkligen se dokumentären. OCH alltså din blogg, dör varje gång, helt seriöst vad fina bilder och ord som bara blir ett sådant fantastiskt språk.

Tack för så bra blogg!

Svar: <3!!! Puss!
Jennifer