hur jag gjorde för att hamna här


Ni är ett par stycken som har undrat om hur tusan man gör när man vill plugga i Skottland, så därför tänker jag att ett litet inlägg om just detta kan vara på sin plats. Det finns säkert tusen sätt att göra det på, men såhär gjorde jag:

   ansökan

Du ansöker genom UCAS som är ungefär som Storbritanniens svar på antagning.se. Där får du välja fem universitet som du kan skicka in din ansökan till. Det rekommenderas att du bara väljer ett ämne (ex bara söker kurser i psykologi), då ser universiteten att du verkligen brinner för något och antagligen kommer vara en mer engagerad student.

Du skriver ett personal statement där du berättar för universiteten varför de ska välja just dig bland alla andra som söker. Helst ska du försöka involvera det ämnet du valt i ungefär alla aspekter av ditt liv, så att det låter som att allt du någonsin gjort har varit för att bli antagen till just den kursen. Ungefär. Jag lyckades till exempel fläta samman mitt intresse till fotografi med psykologi, låter knäppt men uppenbarligen så fungerade det. Det kan vara (väldigt) knepigt i början att få ihop något vettigt, men det finns många bra guider på internet som hjälper dig på vägen och till slut så lossnar det bara. 

Du ska också be en lärare/arbetsgivare (som är bra på engelska) att skriva ett Letter of Reference, där hen beskriver hur flitig och duktig du är. Ungefär. Så att universiteten får en bild av hur du är som elev.

Jag gick IB på gymnasiet så mina betyg var redan konverterade enligt internationella mått, med mitt diplom kommer också ett intyg på att jag är tvåspråkig och därmed vet universiteten att jag är duktig nog på engelska och kan hänga med på lektionerna. Men om du har vanliga, svenska betyg måste du göra ett IELTS-prov där du visar att du har tillräckliga kunskaper i engelska för att plugga i storbrittanien. Vilket resultat som är godkänt skiljer sig åt mellan olika universitet, så det kan vara bra att kolla upp vilka universitet du skulle vilja gå på och vad de kräver innan du gör provet, så att du kan sätta upp ett mål.

 

HÄR finns mer information om hur det fungerar att plugga i Storbrittanien.
Och HÄR finns en bra guide till sökning genom UCAS.


   att välja skola

UCAS har en superfin sökmotor, du söker bara på ämnet du vill läsa och så visas alla universitet som erbjuder kurser i det ämnet. Det finns många listor som rankar skolor i hela världen, men mitt tips är att strunta i listorna och välja det som känns bäst i magen. Många universitet har öppet hus, så åk dit om du har möjlighet. Då får du en bättre överblick och det blir förhoppningsvis lättare att välja. 

   boende

Jag valde att bo på campus det första året, det känns som att det är mycket lättare att komma in i hela universitetskänslan då. Dessutom delar man lägenhet med en handfull andra personer som förhoppningsvis är fina och bra, så då får man nya vänner på köpet och slipper känna sig helt ensam i början. På mitt universitet har varje rum en egen toalett och dusch, och så delar vi kök. Men oftast så får man dela badrum också, alternativt betala extra för att få ett eget. Universitetslägenheter kostar omkring 4000 i månaden, ibland mer ibland mindre.


   pengar

Anledningen till att jag valde att plugga i Skottland var (hör och häpna) inte bara på grund av det fantastiska landskapet och att den manliga delen av befolkningen ibland springer omkring i kjol, utan framförallt för att utbildningen är svinbillig om du är EU-medborgare (i varje fall jämfört med England där det kostar 9000 pund/år). Du ansöker om att Student Award Agency for Scotland  lägger ut studieavgiften som är på 1820 pund/år åt dig, ett lån du inte behöver betala in förrän du tjänar bra med pengar. Hur bra som helst! Det enda du behöver göra är att ansöka om bidrag online (som för övrigt är hur enkelt som helst, till och med ett Kambodjanskt internet fixade det utan problem) och fylla i en blankett som du skickar in, sedan är allt klart. 

När du studerar utomlands får du också ett högre CSN-lån än elever i Sverige. Jag får ungefär 2800kr i veckan med lån+bidrag, så det går verkligen ingen nöd på mig.

   mod

Att flytta utomlands är utan tvekan det läskigaste jag någonsin gjort. Att anlända helt ensam med världens största resväska till ett okänt land där man inte känner en kotte är så fruktansvärt nervöst. Men också så himla befriande. Och jag har aldrig varit så stolt som när jag faktiskt insåg att jag överlevt, att jag faktiskt är här. Den första veckan var väldigt utmattande och jag sov ungefär ingenting, utan drömde mest mardrömmar om Voldemort och fängelsehålor hela nätterna. Men nu, nu känns det verkligen som att jag har landat. Som att jag har börjat skapa mig ett hem. Mina lägenhetskamrater är världens finaste och vi dricker ungefär sju koppar té om dagen, går på upptäcksfärd och kollar på film varje kväll. Jag kan inte få nog av mina psykologiböcker och blir så himla hjärtklappig när jag tänker på allt fint jag ska göra de närmsta året. Alla sena nätter av oro och hemlängtan, det är så värt det. Verkligen. 

17 kommentarer
lovisa/polichinelle

oj, över 11.000 i månaden?! herregud vilken skillnad mot i sverige. himla intressant inlägg för övrigt. puss!

Svar: Jag vet, helt galet!! Förstår inte vad jag ska med så mycket pengar till.
Jennifer

Victoria

Jag tycker också om både fotografi och foto och brukar säga att de båda ämnena möts i ett intresse för människan och mötet mellan människor :)

Är din plan att läsa 5 år till en master i psykologi och på så sätt kunna bli psykolog? Går det läsa alla 5 åren utan terminsavgifter från skolan? :)

Svar: Ja, men precis! Det var något åt det hållet jag knåpade ihop i mitt personal statement. :)
Jag ska definitivt läsa en master, dock vet jag inte om jag vill bli psykolog. Vi får testa på alla möjliga områden under dessa fyra år, så vi får se vad jag gillar mest. Jag är inte helt säker, men jag tror att det bara är undergraduate som täcks av saas, sedan får man betala själv.
Jennifer

Emelie

Superbra guide,tack!
Om allt går som det ska pluggar jag också psykologi i Edinburgh nästa höst,woopwoop!
Puss.

Svar: Åh, vad fint!! Lycka till! Puss!
Jennifer

TRex

Åh, vilken guide, så himla fint.
En fråga angående språk, hur är dialekterna i Edinburgh? Är de liksom supergrova eller tror du du kommer komma hem med din brittengelska i behåll? :)

Svar: Haha, åh. Supergrova är de inte, men det är definitivt skillnad från den brittiska engelskan. Så vi får se hur jag pratar om fyra år, haha. Däremot verkar dialekterna utanför Edinburgh vara mycket grövre. En tjej som jag delar lägenhet med kommer t ex från Dundee, och om hon pratar snabbt förstår jag inte ens hälften av vad hon säger. Så fint!
Jennifer

Vicky

sjukt bra inlägg. kollade runt lite på utlandsuniversitet på nätet i fredags, slutade med att jag bara grät.

Svar: Åh, men varför?
Jennifer

Michellooooo

Otroligt fina bilder! Man blir ju sjukt sugen på att plugga där själv!

Svar: Åh, det är verkligen jättefint här! Och tack!
Jennifer

Elin-Alice

Underbart! Just nu har jag ingen lust att flytta någonstans alls, men om jag hade haft det skulle jag ha varit så peppad på Skottland nu efter din guide med goda råd.

Svar: Fin du är!
Jennifer

Vicky

så himla krångligt. massa poängsystem man inte fattar, tusen application forms och application fees och massa tuition och krångel krångel krångel.

Svar: Åh, jag vet. Det är så himla överväldigande alltihop i början, men sånt löser sig alltid. Det enda som finns att göra är att ta ett djupt andetag och bara söka. <3
Jennifer

Lotta

åh, det låter fantastiskt ju!

Svar: puss!
Jennifer

Johanna Af Apel

Så himla bra guide, tack!! <3

Svar: Puss!!
Jennifer

lisa

vilket bra inlägg och vad skönt att du trivs!=)

Svar: Tack, och ja! Superskönt! :)
Jennifer

Bernhardina

Hej Jennifer! Tack för att du skrev ett inlägg om det här! Jag har funderat ett tag på att söka till University of Edinburgh nu i vinter och är förstås ganska nervös! Om du skulle kunna tänka dig att svara på dom här frågorna skulle du vara guld värd!

1. I vilken ordning ansöker man om saker? Är det först utbildning genom UCAS - sen om man får ett erbjudande ska man ansöka om bidrag från SAAS? Eller ska man söka bidrag från SAAS innan man söker utbildning?

2. Hur funkar det med boende egentligen? Om man blir erbjuden en plats på utbildningen blir man också erbjuden att bo på campus? Eller måste man sköta det själv och typ "ansöka om boende"?

3. Ska man ange sina slutbetyg i ansökan via UCAS? Jag går trean på gymnasiet, som du nog förstår, och alla mina kurser är inte färdiga än (vissa är inte ens påbörjade) så jag är inte säker på vad mina slutbetyg kommer att vara... ska man skriva det eller ska man bara "anta" vad man kommer att få?

Kanske lite töntiga frågor, men som sagt, är nervös och vill få till det rätt! Puss, hoppas det inte regnar alltför mycket där borta :)

Svar: Hej fina! Vad kul! University of Edinburgh är verkligen hur fint som helst!
1. Först söker du genom UCAS och sedan när du har bestämt dig för vilken skola och utbildning du ska gå, söker du bidrag från SAAS. De behöver nämligen en bekräftelse från universitetet att du faktiskt är student hos dem. Om du gör det direkt efter att du bekräftat din plats på kursen är det dock ingen fara på taket, men räkna med att det kan ta någon månad innan du får svar (jag skickade in min ansökan i Maj, men fick inte svar förrän i Augusti..).

2. Du måste ansöka om boende, dock brukar det vara väldigt smidigt att ansöka på universitetets campus i samband med att du tackar ja till kursen. Universiteten brukar också vara snälla och låta förstaårselever gå före de andra i kön, men ansök så fort du tackat ja så ska det inte vara några problem.

3. Du behöver inte ange dina slutbetyg i ansökan, det räcker med att du skickar in dem så fort du har fått dem. Om du sedan blir accepterad får du ett "conditional offer" vilket betyder att om du får si och så bra betyg blir du antagen på kursen. Dock vet jag inte riktigt hur det fungerar i den direkta ansökan, vad du ska fylla i och så, men jag tror att UCAS kan hjälpa dig med det. Om du är osäker kan du ju maila UCAS eller fråga syon på din skola.

Hoppas dessa svar hjälper dig lite iaf. :) Lycka till!! Och tveka inte att höra av dig om du har några fler frågor. Och berätta gärna hur det gick sen. :) Puss!
Jennifer

Julia

Hej! Jag hittade hit för några dagar sedan och trivs himla bra! Bor just nu i London & är Au Pair. Träffade igår på svenska kyrkans julmarknad en tjej som också pluggat psykologi i Edinburgh. Din blogg + hennes berättelser gjorde mig så himla pepp. Tror du jag hinner fixa en okej ansökan på 1,5 månad?

Svar: Hej, vad kul! Ja, det tror jag absolut!! Bara kör! :) Lycka till! Kram!
Jennifer

Amanda

Alltså. Jag är så fruktansvärt sugen på det här. Kan inte sluta tänka på det. Men jag är livrädd.

Svar: Åh, gör det ändå!! Det kommer vara svinläskigt och svinsvårt, men det är verkligen SÅ HIMLA VÄRT DET. På riktigt. Attackgrät typ konstant den första veckan, men nu är det mitt bästa beslut någonsin, och jag skulle inte byta det mot något. Så våga!! Jag tror på dig!
Jennifer

Lina

halkade in här under ett av mina jag-vill-flytta-till-skottland-ögonblick och tänkte bara fråga om du vet hur man "översätter" betyg från folkhögskola när man ansöker till Unis utomlands? Det är godkända motsvarande-gymnasiet-betyg men det verkar så krångligt alltihop.. Älskar för övrigt din blogg! :)

Svar: Hej!! Jag har tyvärr ingen aning om hur det fungerar när en översätter betyg, jag gick på IB på gymnasiet så mina betyg var redan internationella.. men du kanske kan försöka få tag på någon hjälpsam studievägledare? :) Och tack för fina ord! Kram!
Jennifer

Matilda Olivecrona

Hej! Kul att det är någon som skriver hur det fungerar!

Jag undrar vart man kan hitta va de olika skolorna kräver för betyg? NU har jag betyg A-F, och jag förstår inte helt vad de kräver för betyg eller snitt?:/

Anonym

Hej Jennifer. Bra inlägg. Jag och min sambo funderar på Skottland. Han ska göra sin doktorn och jag vill studera min masters. Är det samma ansöknings process för programm som det är att läsa en kurs? Eller du kamake läste ett programm?:)

//joanna