svar på kommentarer.

 

Superbra tips! Apropå exams, skulle inte du kunna ge lite tips om bra sätt att plugga till exams? Går mitt första år på universitet i Skottland just nu, och måste snart börja plugga inför mina exams jag med, vilket är en aning läskigt när en inte vet vad en ska vänta sig!

Åh, det här känns som en smått omöjlig uppgift eftersom alla jag känner gör olika, men såhär gör jag:


1. titta på gamla prov innan du börjar plugga för att ha ett hum om vad som förväntas av dig och vad du ska kunna på ett ungefär och lägg upp ditt plugg efter det.


Om du har uppsatsprov så är mitt bästa tips: läs läs läs! Stryk under, skriv anteckningar i dina egna ord och sätt ihop dina tankar + all info i en mindmap på slutet. Mindmaps är bästa grejen och gör det så mycket lättare att se samband och att sätta informationen i en större kontext. Dessutom är det mycket lättare att minnas bilder än en paragraf med ord. 

 

Om du behöver komma ihåg årtal och namn och sånt är mitt bästa tips att hitta en minnesteknik som fungerar för dig. Vi behöver t ex slänga in referenser när vi skriver våra uppsatsprov annars förlorar vi poäng (alltså, sjukt irrelevant egentligen, vem refererar sin fakta på rak arm i verkliga livet liksom) och jag hade inte klarat det utan en minnesteknik. Såhär gör jag: titta på namnet och årtalet som du vill komma ihåg och se om du kan koppla det till något helt annat. Ex. jag kommer alltid komma ihåg att det var Festinger (1952) som testade deindividuation med grå labbrockar eftersom i mitt huvud är det en fästing (nästan samma som Festinger ju, dessutom är den grå!) klädd i en labbrock med siffrorna 1952 på. Typ så. Det kanske låter krångligt och det är lite knixigt i början, men när du väl fått in tekniken så är det så otroligt mycket enklare! Det finns ju så klart tusen andra tekniker (googla!) så försök att hitta någon som funkar för just dig.

 

2. kolla om du får extra tid eftersom du är internationell elev, första två åren fick jag 25% mer tid och fick ta med mig en engelsk ordbok (alltså, inte svenska-engelska, utan engelska-engelska). Kanske får du göra något liknande? Det gör verkligen så stor skillnad!

 

3. diskutera och bolla idéer med dina klasskompisar! Vi har ett litet gäng med bra personer som möts upp och övar tillsammans några dagar innan provet, förhör varandra och frågar saker. Det är så otroligt mycket enklare att komma ihåg saker och ting om en förklarar det högt för någon annan.

 

4. ta hand om din kropp! Har sagt det förut, men det är verkligen så otroligt viktigt! För hur tusan ska du klara av att skriva prov i 3 timmar om du inte sovit ordentligt? Så sömn och ordentligt med mat är ett måste! 

 

5. när du väl ska gå in och skriva provet; var lugn. Det är ju verkligen lättare sagt än gjort, men stress och panik tjänar ingenting till. När jag känner att mitt hjärta börjar rusa iväg tar jag djupa andetag och scrollar igenom instagram efter mopsvalpar, då blir jag genast lite lugnare. Hitta ett sätt som fungerar för dig!

 

Tusen lycka till! Tror att du kommer klara det galant!

 

 

Även jag älskar din blogg! Ska själv plugga utomlands nästa i år (i Newcastle, men hade gärna pluggat i Edinburgh! Har varit där endast två gånger, men det är lätt min favoritstad av alla städer jag har besökt!) Jag har en fråga ang. boende! Hur hittade du din lägenhet? Jag vill inte bo i studentkorridor (har hört av andra som varit där att de är rätt sunkiga och mest party hela tiden och det är inte riktigt jag) så jag har försökt att hitta lägenheter men vilka sidor att leta på kan du rekomendera? :) Tack för en super fin och inspirerande blogg! 

 

Åh, tack!! Vi hittade vår lägenhet på gumtree.com! Känns som att de flesta hittar sin lägenhet där, om de inte går genom en agency då. En får vara supersnabb eftersom de går ganska fort, men det är definitivt inte omöjligt. Lycka till!! 

 

 

Kul att läsa ditt Personal Statement. Sonen har nyligen fått iväg sitt - och det är inte så olikt ditt (eller, ja, innehållet är ju annorlunda, men inte tonen). Han söker bl a Edinburgh - och jag brukar ju säga att ni är så lika, även om du är äldre och verkar må mycket bättre. Även han går ju IB - och man vet ju inte alls hur det går i slutändan. Han har fått sina predicted grades - men vad säger det egentligen? Hur var det för dig? Och hur gick det till när du blev antagen? Han har fått positiva förhandsbesked från Warwick och King's, och även Cambridge och LSE har honom åtminstone listad, men han har inte hört ett ljud från Edinburgh. Vart sökte du, etc? Jag tror att det finns flera som är nyfikna på att höra mer. 

 

Jag hade definitivt inte tillräckligt bra betyg för att söka till Cambridge och liknande, så jag tror inte han behöver oroa sig. :) Jag sökte inte University of Edinburgh (inte tillräckligt bra betyg där heller), utan mindre, relativt nya universitet runtom i Skottland. Jag minns inte riktigt vilka jag sökte nu, men tror det var QMU (där jag till slut hamnade), Napier University, Heriot Watt, Glasgow Caledonian och Abertay i Dundee. Och det tog väldigt lång tid innan jag hörde tillbaka från alla, första beskedet fick jag i Februari och sista i Maj, så det är ju ett bra tag tills dess.Jag kom in på 3-4 (kommer inte ihåg, har förträngt detta, haha) av dem jag sökte, och valde sedan efter magkänslan. 

 

 

Är det ett handfat jag skymtar där i bakgrunden? Är kombinerat badrum och sovrum någon skotsk grej?


Haha, japp, det är ett handfat! Har fått för mig att det är någon britisk grej? Har sett det i England också. Praktiskt när en bor i kollektiv dock!

 

 

Hej! Jag tänkte bara fråga hur gammal du var när du började plugga i Skottland, samt vad man borde läst innan för att gå din "linje" eller hur man ska uttrycka det. I övrigt vill jag bara säga att du har en otroligt bra blogg och jag tycker du tar superfina bilder!! 


Jag var 21 år när jag började (men 20 år när jag sökte så hamnade inte i kategorin "mature students", helt knäppt att en är "mature" om en är 21, heh). Du behöver inte ha läst något särskilt för att plugga psykologi här, utan vanlig svensk gymnaisebehörighet räcker gott och väl. :) Du behöver dock göra ett IELTS-prov för att bevisa att dina engelskakunskaper är bra nog.

 

 

Fast vad är det för fel med alkohol? Vill jag dricka en kosmopolitan för att jag tycker det är gott när jag är ute på klubb och har en fantastisk kväll med mina vänner är det ingen som ska komma och döma mig för det ._. eller hur menar du?


Så klart att det inte är någon som ska döma dig om du väljer att dricka alkohol. Det är mer alkoholnormen i sig som jag har problem med, att det är "normalt" att fylla sin kropp med droger, och det är därför det är så peppigt när det blir mer accepterat att säga nej. Det ska ju vara ett fritt val, inget som en ska bli tvingad på eller som en måste göra för att bli accepterad, vilket tyvärr är fallet idag. Här har jag skrivit ett mer ingående inlägg om min syn på alkohol och varför jag avstår.

 


Q&A
12 kommentarer

era bästa bilder, pt I

Här kommer det första gänget med era bästa bilder och åh, detta är så fint!! Log stort för mig själv när jag satte ihop inlägget, ni alltså, så himla bra.
 
 
Hilda: Det är ju svinsvårt att välja ut en bild som är bäst, vad innebär det ens när något är bäst? Så efter en tids grubblande kände jag fuck it, denna bilden är bra. 

Den är tagen på festivalen som ägde rum på Knarrholmen för två år sedan. Min favoritfestival. Jag skulle fota för Festivalrykten. Jag hade ingen packning med mig förutom kläderna på min kropp och ägde väl sisådär 13 spänn. Hade inte sovit på två dygn och det var lika längesedan som fått i mig mat. 
Trots misären var jag full och glad när bilden togs, det var under Nordpolens spelning. Personen på bilden stod mitt i publiken och bara iakttog, hen stack ut från den glada och dansande folkmassan. 

Jag tror att det är just därför som den är en av mina favoriter. Kontrasterna mellan publikens känslor och hur jag nånstans hamnade emellan berörde mig.
 
Tyckte den här kommentaren var fin så jag postar den också:
Du Hilda som kommenterat här: den bild du valde ut platsar på alla världens fotografiutställningar. Ett konstverk av stora mått! Var bara tvungen att kommentera och säga det. Helt otroligt bra!
 
 
Jennifer: Det är ju så himlans himlans svårt med att välja ut en bästa bild of all time. Men den här representerar nog min bästa bild 2014 i alla fall. Det är inte bilden bara som avgör detta utan min och min fina pojkväns lilla tripp till stockholm som vi tog i våras i hopp om att få se the one and only Banksy. Vi var så förväntansfulla och hade en så fin dag där. Bilden är tagen där det i tidningarna stod att man skulle vänta vid en viss tidpunkt och den fina pojken med fjällrävenväskan är min! Jag la även in en överlappande bild av blommor jag fotade ungefär samtidigt för att försöka återskapa den där drömmiga känslan som vi hade hela dagen.
 
Hille: Min favorit är nog denna som jag tog med min analoga kamera, uppifrån kabinbanan vi åkte med från Hongkong över till Lantau island. Tycker den känns så himla magisk och rogivande på något sätt, med personen som vandrar där nere och försvinner in i dimman som ligger över ön. Den gör mig också väldans sugen på att resa iväg och backpacka igen!  
 
Madeleine: jag fotade för Festivalrykten på Popaganda i somras och iom det även mina första dikesfotograferingar. jag var sjukt nervös innan allt satte igång men sedan när jag gick in i dikena så bara försvann det helt. antagligen för att jag känner mig som mest levande och trygg när jag fotar konserter. och detta uppdrag blev det roligaste jag upplevt i hela mitt liv. men åter till bilden. jag skulle fota brittiska Kindness som jag hade noll koll på och några bekanta hade sagt att jag nog skulle gilla honom. när en fotar konserter ska det ju för uppgiftens skull inte spela någon roll vad en vet om artisten, men jag är en sådan himla musiknörd. och wow. denna bild tycker jag visar vad det absolut bästa med konsertfotografering är för MIG. att fånga känslor, ett golden moment och i bästa fall kontakt med publik. det var sådan himla obeskrivlig ömsesidig kärlek mellan Adam och publiken. i solnedgången en augustikväll på Eriksdalsbadet.
 
Hanna: en av mina favoritbilder är den här som jag tog för några år sedan. Vet inte riktigt vad det är med den som gör det, men när jag tittar på den känner jag mig som hemma.
 
Saga: min bästa bild är den här, inte för att den är fantastiskt snygg i någon annans ögon utanför att jag minns den dagen alla dom ögonblicken och hela den helgen som det finaste i världen + så är dem tre personerna på den bilden mina absoluta favoriter xx
 
Eva: Min bästa bild är egentligen urusel. Jag har tagit betydligt bättre bilder - men, det är liksom den visuella känslan som säger mig mycket. 

Mitt barnbarn dansar på skrivbordet, ner på golvet sitter en man med sin hund (jag var singel i tolv år när han och jag totades ihop av min dotter) och hunden är kelen och busig, svärsonen kan skymtas i ena hörnet av bilden - han sitter med minstingen i famnen. 

Det är en fin kväll med tänd brasa, saft, kaffe, irish coffe, god mat och mycket kärlek i luften. 
 
 Sandra: Älskar den här bilden lite extra. Den föreställer min pappa som sedan i februari bor i Finland och som jag saknar honom jättemycket. Den här bilden tog jag när vi tröttnade på att flyttstäda i vintras.
 
Camilla: Åh, så himla svårt. Vilken som är min bästa bild varierar beroende på dag och humör.. Men en som alltid hänger kvar ändå måste vara den här. Fotade för fyra år sen nästan precis på dagen, på en skola i en liten ort i Ghana. Lunchen till minst ett hundratal ungdomar håller på att förberedas, utomhus, av några få personer. Jag är fortfarande lika nyfiken på kvinnan till högers ansiktsuuttryck, vad tänker hon? Älskar färgerna. Och den påminner mig om några av de bästa veckorna i mitt liv, vilket inte precis får mig att gilla den mindre!
 
 
Vickymen hallå, så svårt!! finns ju inget sånt som en bästa bild egentligen ju. den här gillar jag: jag bodde ju i södra frankrike ett år och allt var bara vackert vackert vackert. den här bilden summerar liksom upp den känslan lite. riverasolen, bergen och tystnaden.
 
Majaskulle säga att det här är min bästa bild + i kanten för att mina favoritpersoner, min pappa och min bror är personerna på bilden och att vi är på min bästa plats, bland berg.
 
A: Av det jag orkade gå igenom fick det bli denna som är min bästa bild. En fågel som flugit in i min pojkväns fönster och dött. Ingen orginell bild egentligen, har sett samma koncept tusen gånger tidigare men tycker att det är fint och vemodigt. Bilden blev en av hundra finalister i Metro Photo Challenge 2012 (tror att det var 2012) och det blev jag väldigt stolt över.
 
FridaDet här är mitt äldsta syskonbarn. Astrid heter hon och hon är så rolig och slug. Bilden är min favorit eftersom vi är på vår familjs stuga och det är så tydligt att det är sommar. Det är roligt att hennes somrar på vissa sätt liknar mina, trots att de bor i ett annat land än jag och lever ett annat liv än jag gjorde när jag var i hennes ålder.
 
Amanda: Det här är en bild som är en del av mitt slutarbete som handlar om trauma. Bilden är gjord i blandteknik var jag dubbelexponerat min akvarellmålning med mitt fotografi. Jag tror att jag aldrig kommit närmare ett självporträtt.
 
Ida: Detta är nog min bästa bild för iår, men det var väldigt svårt att välja. Att jag just hamnade på denna bild beror på att min kusin som är modell på bilden verkligen poserar med putläpparna och de kisande ögonen, fast han tänker nog inte på det själv. Han är 6 år och har världens finaste blondaste krulligaste hår och han blir superfin på bilder. Denna bild gör mig även väldigt glad helt enkelt!
 
44 kommentarer

onsdagslänkar.

 
Hej fina! Idag har jag min sista föreläsning för terminen och ett möte med min personal academic tutor (som det så fancy heter) för att diskutera mina idéer inför min dissertation (lite nervöst är det allt, men det får bära eller brista helt enkelt) och sedan ska jag spendera resten av dagen med uppsatsskrivning. Produktivt rent pluggmässigt, men inte så bloggvänligt, så i stället får ni ett gäng med bra länkar att gotta ner i er:
 
7 nyktra trender i världen. Det här gör mig så glad! Så himla peppigt att allt fler vågar stå emot alkoholnormen.
 
Vad är genusdualism? Michaela förklarar genusdualism på ett pedagogiskt och bra sätt!
 
✢ Ett slag i magen och hjärtat. Rebeccas projekt är det finaste och mest hjärtskärande jag sett på länge.
 
✢ Ren mat: 7 varningssignaler. "Har din strävan efter att ”äta rent” övergått till att bli, eller vara i farozonen för att utveckla, en ätstörning?" Så viktigt att prata om och så viktigt att känna igen varningssignaler innan du (eller dina vänner) fastnar i ett självskadebeteende.
 
Och så ett litet julklappstips:
 
 Cup for Christmas, så himla himla bra! Älskar ju min menskopp, typ världens bästa uppfinning = världens bästa julklapp.
 
Glad onsdagsläsning!
 
10 kommentarer