om alkohol och varför jag avstår

Folk blir ofta förvånade när jag berättar att jag är nykterist. För precis som det finns förutfattade meningar om kvinnor och män, svarta och muslimer, så finns det även stereotyper gällande nykterister. De är tråkiga och grå, tysta och utan vänner. Eller så är de militanta och häller ut folks öl på fester. Jag är ingen av dem. Jag är en socialt kompetent, glad och vettig person. Som skrattar högt och har många vänner. Jag kan gå på fester, till pubar och klubbar, dansa i flera timmar och ha precis lika roligt som alla andra. Utan att dricka en droppe alkohol. Jag går emot normen, och det förvirrar folk. 

 

Med häpnad så frågar de varför? Och jag har så många svar att jag alltid inte riktigt vet vad jag ska svara. Min kropp mår tusen gånger bättre av att inte dricka, den behöver inte slösa massor av energi på att bryta ner gifter och jag slipper huvudvärken dagen efter. Dessutom klarar jag mig väldigt bra utan, jag behöver inte förändra min verklighet med droger för att njuta av livet och för att ha roligt. Jag skrattar ju tills jag trillar ihop i en hög på marken ändå.

 

Men, du kan ju dricka ett glas? Det skadar väl inte? 

 

Och då kommer vi till den största anledningen till varför jag avstår. Den som upprör (ja, faktiskt) mest, den som jag sällan pratar om med folk på fester för att de genast hamnar i försvarsställning, och med arg röst känner att de måste berätta för mig att en visst kan dricka ett glas utan att vara alkoholist. Att det är deras val, att jag inte ska komma och berätta för dem vad de ska och inte ska göra (eh...?).

 

Men såhär ligger det till; jag dricker inte på grund av principskäl. Precis som att det finns väldigt många som är vegetarianer för att de tycker att köttätandet är oetiskt mot djuren och miljön, så är jag nykterist för att jag spyr på hela alhokolindustrin och normen som säger att vi måste förgifta vår kropp för att vara ”normala” och för att kunna skaffa vänner. Dessutom visar forskning med placebo och blindtester att våra förväntningar på alkoholen och dess effekt bidrar mer till berusningen än alkoholen i sig, och vad ska jag med alkohol till då?

 

I 8 av 10 misshandelsfall finns alkohol med i bilden, och cirka 13 000 bilresor med en rattfull förare görs varje dag. Vart femte barn mår dåligt för att deras föräldrar dricker, och varannan person känner någon som har problem med alkohol. Uppskattningsvis har en miljon människor i Sverige farligt högt alkoholintag, vilket blir en tiondel av vår befolkning. Och allt detta i ett land som jämfört med resten av världen har en väldigt restriktiv alkoholpolitik, och därför förhållandevis låg alkoholkonsumtion. Och nej, alla har inte problem med alkohol, majoriteten ”kan hantera det”. Men vad händer med de som inte kan det? Vad händer med personerna i deras närhet? Vårt samhälle idag fungerar som så att varje gång vi firar, när vi vill ”unna oss något extra”, så plockas alkoholen fram. Den är en symbol för framgång och socialt umgänge, och det oroar mig.

 

Det är ett fritt val. Vi är individer som ska få fatta beslut över vårt egna liv och vår egna kropp. Den rätten frånsäger jag ingen, aldrig. Men, handen på hjärtat, hur många femton-, sexton-, sjuttonåringar (eller t om vuxna) känner sig tvungna att dricka alkohol på fester för att passa in? Hur många känner sig utanför om de väljer att inte dricka? Hur många har inte fått höra ”men kom igeeen, klart att du ska ha ett glas!” om de avstår? Man måste vara jäkligt stark för att kunna stå emot något som är så hårt inrutat i samhället, ha skinn på näsan och tro på sig själv som individ. Så blir alkoholkonsumtionen verkligen ett medvetet val då? 

 

Det är därför jag är nykterist. Jag vill visa att man kan vara rolig, smart, kreativ och cool utan att röra en droppe alkohol. Precis som att jag vill gå emot kvinnoförtrycket genom att vara stark och framgångsrik trots att jag är kvinna, så känner jag mig också manad över att erbjuda ett alternativ till alkoholkulturen som kräver att vi dricker för att vara sociala personer. För att visa att det är inte alkoholen i sig som gör dig till en person som kan ha kul, utan situationen som skapas omkring den. 

150 kommentarer
May-Teresa

trodde jeg var alene om dette. <3

Anonym

Väldigt bra skrivet!!

Matilda

Åh, tack för detta intelligenta inlägg! Ibland tror jag att var helt ensam om denna syn på alkohol, och brukar slänga in en liten vit lögn om att jag "inte tål" alkohol när någon pressar mig. Ibland står jag till och med och håller i ett glas vin för att slippa frågor om "varför dricker du vatten, är du gravid eller?". Jag känner precis som du och det gör mig glad att det finns andra vettiga människor i världen.

Svar: Känner så igen att en måste hålla något drickbart i handen för att andra inte ska attackera och truga. Orkar inte att världen ser ut så. Stå på dig och låt inte andra påverka dina beslut! Kram!
Jennifer

Jessica

Heja dig!
Jag dricker inte heller, och har aldrig gjort det, men jag tyckte fan att det var JOBBIGT förut. Jag visste ju att jag inte ville, men det var ändå så att jag liksom försökte "dölja" det. JÄTTEKONSTIGT, men det finns en sån himla stark idé om att det är så man GÖR för att vara en social människa. Och tycker man inte om att dricka så ska man bara "vänja sig vid smaken" och "lära sig att gilla det" och alla möjliga andra galenskaper. Det är så himla konstigt!!
Men hejaheja du är så fantastiskt klok och vettig.

Svar: Heja tillbaka ju!! Världen behöver fler som oss, om jag får säga det själv. Puss!
Jennifer

Eleonore

Klokt skrivet. Själv är jag sjutton år och har inte fallit för det där med alkohol. Har vänner som dricker (egentligen ganska sjukt om man tänker efter...) och vänner som inte dricker, men det viktigaste är att jag får göra som jag vill. Och jag väljer att inte dricka. Dessutom är jag så ung att alkoholkonsumtion ger mig både större risk att bli alkoholist i äldre år och att jag gör saker jag egentligen aldrig skulle göra i nyktert tillstånd. Och gu' så kul man kan ha utan!!

Nelly

du är så HIMLA smart! och bra val också. jag "dricker" själv, inte för att bli aspackad och mår piss dagen efter, utan för att jag är så himla himla blyg och i stora gäng (typ på fester) tappar jag bort mig själv och med ett glas vin eller två (även för att det är gott också) klarar jag att ta plats, och göra mig hörd och ta kontakt med människor. Jag önskar jag var lika cool och självsäker som dig, då skulle jag lätt stå upp mot alkoholindustrin och vara nykterist.

Svar: Åh, men om jag kan, så kan du! Jag är absolut ingen supermänniska. Stå på dig! Kram!
Jennifer

Emelie

Jag blir ofta så sjukt irriterat över det alkoholsamhälle som vi lever i, att det inte är okej att dricka för att då är man tråkigt osv. Jag blir så ofantligt trött på det. Jag dricker när jag vill göra det och jag avstår när jag vill göra det. Men det är sjukt att de som dricker för mycket får hurrarop och de som avstår får ständiga pikar om att de är tråkiga. När blev det såhär bakvänt och hur ska man göra för att vända det? Det är frågor jag brukar ställa mig och fundera på men jag har inte helt kommit fram till ett svar/lösning. Hur som helst- sjukt bra inlägg, jag tycker att ditt ställningstagande är fantastiskt.

Sara persson

Himla bra skrivit! Jag tänkte på varför jag dricker och jag kom inte på något vettigare svar än grupptrycket och att jag vågar prata med mer folk då.
Så jävla dumt.

Lovisa Illustration

Bra skrivet! Fortsätt stå på dig! :) Jag dricker inte heller alkohol av ungefär samma anledningar som dig och man måste alltid förklara sig så himla mycket... En vän till mig trodde till och med att jag var föredetta alkoholist just för att jag inte ville dricka vin på firmafesten.

Heja dig!

Fanny

Klart man får va nykterist. Man får göra så man vill, inget fel på det. Själv tycker jag att alkohol är fantastiskt men ibland uselt, och vissa borde inte dricka, det är ett ansvar.

Tess

Jag fick också höra en hel del kommentarer och blev retad eftersom jag vägrade att testa alkohol innan jag hade åldern inne. Det var press från alla håll om att det är "normalt och kul att dricka och om du inte dricker så är du konstig och tråkig". Jag förstår om många ungdomar inte klarar att stå emot det, för det var verkligen hårt. Men jag är envisare än envisast, så jag testade alkohol först då jag hade åldern inne. Har efter det aldrig druckit ofta och har även då fått kommentarer om att jag har en "ohälsosam inställning till alkohol för att det aldrig skadar med ett glas till maten eller att festa lite mer". Väldigt skum den där alkoholkulturen :-S

Emelie

Du är så grym och stark!
Jag kan tycka att alkohol är rätt fascinerande och kul ibland, men samtidigt så fel när vissa verkligen MÅSTE dricka för att kunna umgås "normalt", precis så som du beskriver.

Puss!

Felicia

Åh äntligen någon som tänker som mig! Trots att jag inte är 18 än är det många (nästan alla) i min ålder som festar och dricker, för dricker man inte är man inte heller välkommen på festerna.

Jag och en vän har länge sagt att på studentflaket ska vi dricka hallonsoda och förvånansvärt många tror oss inte. Släktingar säger, jaja vänta du några år så ska du få se. Jag blir så fruktansvärt less på hur självklart alkohol är i vår vardag.

I alla fall, superbra skrivet verkligen. Heja dig!

Svar: Heja dig! Och heja alla andra som orkar gå emot grupptryck och göra sina egna val. Och hallonsoda låter som en alldeles ypperlig dryck att ha på studentflaket! puss!
Jennifer

Mikaela

Så bra skrivet!

Jag är också cool, smart, rolig och en massa annat utan alkohol :-)

Men visst kräver det mod att stå emot, så skickar en massa extra pepp till alla som försöker och inte vill dricka att säga nej samt få göra det utan att behöva bli ifrågasatt :-)

Anonym

Bravo!

Maja

Gud vad duktig du är! Jag sommarjobbar på Systembolaget och deras vision är att alkohol ska njutas med omsorg om hälsa så att ingen tar skada. Det är himla bra tycker jag! Det finns faktiskt många alkoholfria alternativ där också vilket faktiskt har blivit vanligare och vanligare och det känns så himla skönt tycker jag! Stå på dig, du är verkligen en förebild!

Svar: En superbra vision tycker jag. Dessutom blev jag så glad när jag gick in på systemet härom veckan för att handla till min systers student, för de alkoholfria dryckerna hade en egen hylla (som faktiskt hade ett väldigt stort utbud) och den fanns inte där innan. Himla bra!!
Jennifer

Aina Miyagi Magnell

Jag är också nykterist. Visserligen är jag 16 år och i den åldern borde alla vara nykterister.
Du skriver så otroligt bra! Alla borde ta sin tid åt dina texter

Sara

Mycket bra skrivet! Du är i allmänhet väldigt skicklig på att uttrycka dina åsikter superbt!

mina

Sjukt bra! Stå på dig!

Mari

Synes det er tøfft at du ikke drikker. Er helt enig i at man kan ha det kjempegøy selv om man ikke drikker! Jeg er kjempeheldig, og er i en vennegjeng både i Norge og i England som ikke har noe i mot det om jeg velger å ikke drikke, og kan ærlig talt si at jeg aldri har opplevd drikkepress. Ikke alle har så flaks!

Tobias

Blir alltid lika glad när jag ser att det finns fler som har samma åsikter som mig angående alkohol. Heja dig och alla andra som vänder ryggen mot skeva normer och alkoholindustrin!

// Tobias

Frida

Så bra gjort av dig! Jag går ut nykter relativt ofta, vill jag dricka gör jag det och har jag inte lust låter jag bli. MEN de gånger jag går ut nykter måste jag alltid ha en ursäkt, för att berättiga att jag inte dricker. Det duger sällan med att jag inte VILL, det måste alltid vara några yttre omständigheter som gör det. Så jag kan bara föreställa mig hur det är att faktiskt vara nykterist, och hur mycket tjat du får utstå!

Victoria

Du är så smart och förklarar så bra, precis som alltid! Är också less på alkoholhetsen. Den gör mig ledsen! De som vill dricka får göra det och de som inte vill måste få låta bli utan att bli ifrågasatta hela tiden. Har genom mitt jobb på psyket och på kommunala boenden mött så många som farit illa på olika sätt pga alkohol eller andra droger.

Sara

Tänkte säga att det var väldigt starkt av dig att skriva det här, men du ska ju inte behöva ses som stark bara för att du förklarar varför du väljer att inte dricka alkohol. Jaja. Det var väldigt bra skrivet iallafall, och det är så fånigt och dumt att man förväntas förklara det valet (eller ickevalet) för varje person man möter.

Jag dricker inte så himla ofta, mest för att jag känner att min kropp mår bättre av mindre alkohol. Men sedan tycker jag att det är så gött med öl. Precis som jag tycker om andra saker som inte är jättebra för min kropp egentligen.

(Tycker förresten om kamp-tänket i slutet. Heja!)

Hanna

Har heller aldrig druckit alkohol. Jag har doppat tungan i en del saker för att se hur det smakar och allt är äckligt. Haha, ja alltså i min mun. Det är faktiskt det skälet jag nämner när folk undrar varför jag inte dricker alkohol. Jag berättar att det helt enkelt inte är något som faller mig i smaken. Sedan håller jag med dig om allt du skrivit också och är det någon som är yngre som frågar så kan jag gå in mer i detaljer på varför jag avstår. För att visa för folk att det finns vuxna människor som väljer bort alkohol och att man inte måste vara ett freak bara för det.

Det svåraste är ju nästan det du nämner, folk som känner att dom måste försvara sig för att dom dricker och tror att jag ska hälla ut spriten och börja slåss=P

Johanna Gillström

Otroligt bra skrivet! Mycket motiverat och jag tror att många personer kan komma att ändra sina åsikter om alkohol efter att ha läst ditt inlägg. Go Girl!

Johanna

Bra skrivet! Jag känner igen mig i dina beskrivningar och håller absolut med om att man ska kunna bryta normen, utan att behöva ifrågasättas för det! Kul att veta att man inte är ensam nykterist :)

Amanda [SPONTAN]

Sjukt bra skrivet, känner igen mig i varje mening!

stephanie

Jag tycker det r coolt jag :) Jag avstar ocksa fram alkohol i perioder, det dar med "ett glas" forstar jag inte, da kan jag lika garna ta ngt annat, men ibland r det bara kul och skont att "skita i allt" om du forstar vad jag menar. :) bra inlagg hur som halst.

Linda hill.

Vissa dricker vissa gör det inte. Jag kan ta ett glas då och då för att det är gott. Tyvärr kan ingen förändra världen av att bara låta bli att dricka alkohol.

Klara

Inspirerande!

Klara

Inspirerande!

Klara

Inspirerande!

linn mattsson

Tycker det är super viktigt att det finns människor som tycker olika. Tack för att du existerar älskade människa' <3

Sanna Johansson

Vilket häftigt inlägg. Tycker du är en stark människa som gjort det valet!

Cornelia

Jag har verkligen en stor förebild från dej i min framtid! Jag är bara 11 år men får ändå detta grupptryck (dock inte alkohol) tack så himla mycket Jennifer!

Svar: puss!
Jennifer

Kristin

heja och hurra! och jag håller inte med ovanstående kommenterare om att ingen kan förändra världen av att bara låta bli att dricka alkohol. det är väl ett alldeles utmärkt sätt att förändra världen på, skulle jag säga.

Tilde

Bra inlägg!!! Heja dig:)

Julia

Jag tycker du är otroligt stark och smart. Själv dricker jag men det är max 4 gånger per år. Jag vet hur jag hanterar alkoholen och skulle aldrig köra med alkohol i blodet eller bete mig som en komplett idiot, jag vet min gräns och överstiger den aldrig. Var stark och skit i alla andra, det viktigaste är att man mår bra!:)

Maria

Bra skrivet! Håll fast med dina princip och låt ingen annan övertala dig att göra nåt du inte vill! Jag är också nykterist och trivs med det. Hoppas att du får en bra sommar! Kram

KassandraPalma

Riktigt bra skrivet av dig!! Inte alls många som faktiskt kan stå emot grupptryck, speciellt inte när det kommer till alkoholen och sådana saker. Dricker själv inte men mest för att jag bara är 15år... men jag förstår dig ändå, man KAN ha kul utan att behöva dricka flera glas liksom! :)

Lotta

Mycket kloka ord! Även om jag dricker ett glas vin eller en öl så avskyr jag supandet. Fulla bråkiga människor ogillas. Jag kan också ha väldigt roligt utan alkohol :-)

Lodis Rhodes

hahaha, gaayyy

Olivia Magnusson

Du tog verkligen orden ur min mun, jag har alltid velat berätta varför jag alltid avstår från alkohol men jag har aldrig riktigt kunna formulera mig tillräckligt bra. Men jag är alltid den som avstår från alkohol, alltid. Men trots detta så är jag i samma situation som dig,jag festar och så men utan att dricka, jag har många vänner men ändå så är det så otroligt skönt att avstå alkoholen och bevisa att man kan ha minst lika (om inte roligare) utan! Galet bra skrivit, allt credd till dig, verkligen!
kramis♥

Oline Kristiansson

Så otroligt bra inlägg, så bra ord. Aldrig läst något bättre. Jag själv som är 15 år står STARKT emot alkohol, droger osv. Många av mina kompisar har börjat dricka men jag accepterar det, det är deras val om dom vill eller inte men jag själv vill absolut INTE röra den förbaskade alkoholen.

Många har frågat mig varför jag inte ska smaka och då svarar jag snabbt "nej tack, varför skulle jag?". Jag tänker precis som du att jag vill inte bryta ner kroppen med gifter osv, jag mår bra som jag gör utan alkohol och jag skapar minnen med mina vänner genom att skratta så mycket att jag ligger på marken och skakar hela kroppen och knappt kan andas. Själv vill jag någon gång lyckas förbjuda alkoholen och bara tillåta det att finnas i medel till andra grejer som ska användas till att tvätta eller så.

Tycker synd om de som super sig fulla på deras student och vaknar upp nästa dag och minns inte ens en ända detalj från gårdagen, fatta vad hemskt att inte komma ihåg sin student ?? BRA INLÄGG och massa kramar !!

Alexandra / Lexii

Well done, girl! Jag har alltid haft samma inställning! Som jag tyvärr har börjat tumma lite på... Jag beundrar dig starkt som har valt det här!

klenalena

Fortsätt påverka och förändra världen till det bättre. Det är ju bara döda laxar som flyter med strömmen och de når aldrig sitt mål.
Märkligt att i en kultur här vi inbillar oss att vi är individualister, här finns det ändå så många områden där man inte kan hantera individens eget val - inte ens val som värnar liv och hälsa, glädje och omsorg om sig själv och omgivningen

Cassandra

Sjukt bra skrivet! Håller med dig helt när det kommer till alkohol - man behöver absolut inte dricka sig full för att ha kul.

Sofia

WORD!
Jag är också nykterist. Däremot har folk som fått reda på det tyckt att det är bra gjort av mig. Ingen har tyckt att det har varit konstigt eller så. Det har dock blivit ganska naturligt för mig pga att jag aldrig har varit ute och festat, jag har varit hemma varje helg(lite pga att jag bott i en liten by). :)

emma (:

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, jag ville skriva något, mest bara för att säga att det här är ett sådant klokt inlägg. Fler borde vara som du! :)

Amanda Persson - Kampen mot mobbning

Fy tusan vilket grymt inlägg! Jag beundrar dig grymt mycket!!

Linda

Kloka ord! Jag går själv i tankar om att det är dags att lägga av med alkoholen föralltid och faktiskt söka hjälp för detta. Anledningen till detta är för att jag alltid klantar till det på något sätt när jag dricker. Blir alldeles för full och skämmer ut mig eller att jag skadar mig själv.
Jag beundrar dig för ditt val och jag blir lycklig av sättet du uttrycker ditt val på!
Kram!

Linda

:)

Bella

Heja!! :)

Cassandra

Bra skrivet!!

Sanna Widman

Väldigt bra skrivet!!!
Har aldrig testat alkohol, tobak eller något i stil med det och som det är nu kommer jag aldrig göra det heller. Håller med dig om dina tankar och åsikter.

Sofie

intressant inlägg!

Sara

Bra skrivet! Jag tycker det är så sjukt att folk inte kan respektera folk som inte dricker. Ännu mindre accepterat är det om man dricker men väljer att avstå en kväll. (Om man inte ska köra - då är det accepterat! Knappt.) Då får man väldigt konstiga blickar på sig och blir utsatt för ett kolossalt grupptryck. Varit i den sitsen väldigt många gånger och jag blir lika lack varje gång någon ska tvinga mig till att dricka en kväll jag bestämt mig för att festa nykter. Jag har minst lika kul nykter som onykter på en fest. Allt handlar om ens egna attityd till det! Bra skrivet förövrigt!

emma.

Är likadan! aldrig druckit, men i min vänskapskrets dricker bara 2 av 6 så har aldrig varit något stort problem, hänger aldrig där folk dricker heller.
men jag ser på det likadant, alkohol är så sjukt onödigt och bidrar till så mycket problem i världen och tycker synd om folk som inte kan ha roligt utan..

Popkungen

Jättebra skrivet. Jag är 17 år och känner av grupptrycket. Jag undrar hur många gånger man får frågan ute på en fest "Dricker du?" och när man säger att man inte gör det blir det "Varför inte? Kom igen, här, smaka från min". Så jävla tråkigt. Jag tror vissa är så inne i alkoholens värld att de har glömt att man kan ha kul på en fest utan ett alkoholintag.

Jasmine

Ett sådant fantastiskt inlägg! Tack för att du delar med dig av dina sunda tankar och enastående argument. Du kan konsten att förmedla ett viktigt budskap - och du gör det utan att skriva fula ord, uttrycka dig hänsynslöst eller agera mot enskilda personer. Du reagerar mot samhället och det tycker jag är bra.
Kram

Linnéa

Jag är 15 år och dricker alkohol, av eget val, vid tillfällen. Och trots att jag själv har valt att dricka blir jag förvånad när mina nyktra vänner ställs frågan "Varför dricker du inte?". Världen är upp och ned. Det är de minderåriga (och de som har ålder inne också kan jag tycka) som faktiskt dricker som borde kunna svara på frågan "Varför dricker du alkohol?".
Det riktiga, vettiga, och lagliga vid min ålder är att inte dricka alkohol. Och när jag frågar de som dricker alkohol "Varför dricker du?" och de inte kan svara blir jag sur och jag tappar respekten för dem. Man ska inte dricka alkohol och gör man det ska man ha en bra förklaring till varför.

Talltita

Bra skrivet! Jag dricker inte heller och har flera gånger varit med om att folk nästan blivit provocerade av det, som att de måste försvara att de själva dricker (jag går inte på människor om att de dricker, inte alls - jag pratar inte om det om jag inte blir tillfrågad, tackar bara nej när alkohol serveras). Förstår inte varför det ska vara så svårt för många att acceptera att alla inte vill dricka!

Caja

Mycket bra skrivet! På gymnasiet startade jag och ett par vänner en förening som skulle vara "ett alternativ till alkohol och droger", vi gjorde allt från filmkvällar till konserter. Några i gruppen drack ibland och andra var nykterister men på våra event var det nolltolerans och vi hade kul ändå, vilket en del som jag kände då hade svårt att förstå. Jag anser inte att alkoholen gör festen utan folket och stämningen. Jag är själv inte nykterist men jag tycker det är modigt av de, som du, som är det. :)

Gry Sol

Alltså, TACK TACK TACK TACK!
Jag har alltid varit den som inte har druckit, den som varit "nykterist" och så hände något,
jag fyllde 18 och började gå ut och "en cider gör ju inget , man blir ju inte full på en cider" och sen insåg jag hur "skönt" jag tyckte att det var att få alla sina känslor avtrubbade och domnade med hjälp av alkohol. Jag som ca. alltid mår åt helvete och är jättedeppig hittade trösten i att dricka, för man känner inte lika mycket och plötsligt så tappar man omdöme och glömmer för stunden hur mycket man hatar sig själv och sen vips märker man att man går runt och är sugen på och dricka och längtar efter att få bli full. och nu står jag här och mår illa över mig själv, för att jag som är så principfast utan att veta varför, brutit mot mina principer och för att jag tycker att det är så skönt att vara lite "normal" för en gångs skull och för att jag tycker att det är så skönt och så fruktansvärt dåligt. Och för att jag tror mig må bra av det, samtidigt som det får mig att må åt helvete.
Problemet med mig är också att jag är väldigt tillbakadragen och blyg i nya sammanhang vilket gör att jag när jag inte har druckit, ca. pratar med noll pers när jag är ute osv.
Fan. Jag har verkligen någonslags identitetskris just nu, och har svårt att känna vad jag vill och vad jag bör göra.
Och detta var så skönt att läsa
TACK

Svar: Åh, fina du. Kanske borde du prova att gå ut utan alkohol några gånger? Tillsammans med människor som du litar på och som du har roligt ihop med i nyktert tillstånd också. Känn efter om du verkligen behöver alkoholen, kanske känns det precis lika bra utan? Ta hand om dig, bästa du. <3
Jennifer

amanda

bästa jag läst på länge. du rockar, så jäkla grym!!! go girl!

ulrika

Riktigt bra skrivet, behövs fler som dig! :)

Jennah

Jag dricker inte heller, och det finns ingen anledning i hela världen att börja :)

Ida

Bra skrivet, jag håller verkligen med. Jag är 22 år och har heller aldrig druckit en droppe alkohol. Vilket under tonårstiden var väldigt jobbigt, då mina vänner (om jag borde kalla de det) hela tiden ifrågasatte mig och tyckte att jag kunde ju smaka liiiite. Men jag stod på mig, för jag ser verkligen ingen mening med att dricka. Idag när jag är äldre och har nya vänner känner jag mig mer accepterad och många tycker att jag är stark som vågar, för jag är lika social och "vild" som de som dricker (och vissa kan nog tro att jag har druckit). Vilket bara bevisar att nykterister inte är tråkiga. Detta är mitt val och de som har valt att dricka får göra det, jag accepterar de om de accepterar mig.

Emelie

Så bra skrivet! :)

ELSA

Bra inlägg!

michaela ♥

underbart inlägg! dricker själv otroligt lite och tycker det där med alkohol känns väldigt olustigt. HATAR när mina nära förändras pga alkoholen och skulle aldrig någonsin utsätta mina barn för att jag ska bli en sådan..en sådan som dom inte riktigt känner igen..hu!

Linette

Amen!

Jessica S ♥

Jag är också sjukt trött på denna normen om att man måste dricka för att vara normal och ha kul! Jag är 15 år och redan nu börjar man höra kommentarer från släkten då dom säger lite på skoj "vill du inte smaka lite" och när jag försöker förklara att jag inte vill dricka alkohol så säger de bara "jaja vänta du några år så ska du få se".
Jag står för min åsikt, men jag accepterar också andras. Vill mina kompisar dricka "i framtiden" så okej, men de måste också acceptera att jag inte vill det och därefter inte se ner på mitt beslut!
Har bara aldrig känt att jag skulle behöva alkohol i mitt liv. Jag fortsätter gärna dricka läsk ;)

Malin

Vad roligt att det finns fler av oss! Jag bor i England, ett land dar det runt om i varlden forvantas att alkoholen ar en stor del av kulturen och inte bara till fest eller hogtider. Pub-kulturen ar ju en av anledningarna till att folk besoker England och Storbritannien. Jag som aldrig dricker (fast jag ar 24 ar) far ofta fragan har varfor, och om det ar vanligt eller i alla fall lattare och mindre konstigt att inte dricka i Sverige. Jag onskar verkligen att jag kunde saga ja. Men sa har jag inte upplevt det alls.

Nar jag ar i Sverige med jobbet (och nu jobbar jag inom media-branschen vilken ju inte gor saken lattare saklart) sa blir folk minst lika provocerade som hemma i England. Men kom igen, ett glas kan du ju ta, sager folk - vuxna manniskor som inte skulle svara pa hur mycket de tjanar, eller hur de rostade i sista valet tycker att det ar 100% deras sak varfor, var, nar och hur jag valjer att dricka nagonting som ar helt bevisat som skadligt for kroppen. Jag tycker att det ar sa konstigt.

Precis som du beskriver sa ar jag en valdigt social person anda, som gillar att dansa, skratta och skoja med alla andra. Jag behover inte alkohol till det. Jag kommer ihag kvallen nasta morgon och vet alltid var jag bor och var jag har bada mina skor. Det ar skillnaden. Och sen brukar jag saga att jag hellre anvander de kalorierna till choklad istallet. ;)

Jag har nagra fatal vanner som inte ifragasatter det men de flesta jag moter ar valdigt skeptiska. Har i England far man som 16-aring dricka alkohol ute pa puben eller restauranger sa lange det bestalls tillsammans med mat. Da ar det kanske inte sa konstigt att vuxna manniskor tycker att jag ar konstig, men det ar tragiskt att det ska vara sa kontroversiellt i Sverige dar vi anda ar vettiga nog att inte salja skiten i helt vanliga mataffaren utan reglerar marknaden med ett statligt monopol.

Ella

Grymt bra skrivit. Och det är ta med tusan coolare att säga att man är nykterist än att komma lunkandes med påse från systembolaget som varenda annan som inte vågar stå på sig. Kör hårt!

Lisa

Jag kallar mig inte för nykterist, för jag har druckit och jag kanske dricker igen men 9,9 gånger av 10 så väljer jag att inte dricka.
Jag har aldrig varit full men jag känner snabbt av alkoholen i min kropp och jag avskyr den känslan. Jag avskyr också hur alkoholen förändrar folk och därför väljer jag att inte dricka.

~ ☆++Nea++☆~

Verkligen bra skrivet. :) Är också nykterist.

Katrine

Det här hade jag behövt läsa när jag var 17 år.

Anna

Respekt! Riktigt bra skrivet.. Är ingen nykterist men dricker helt klart mer sällen eller rättare sagt nästan aldrig.. Huvudvärken slipper jag mer än gärna;)

Emelie Hansson

Fantastiskt bra skrivet, en stor eloge till dig..
Känner igen mig så väl i det du har skrivit, tänk om alla som egentligen vill hade kunnat stå emot grupptrycket, förhoppningsvis så har du gjort någon medveten om att man faktiskt KAN låta bli.

Sophie

Härligt inlägg, mycket klokt skrivet.

Nea

Jag blir så glad av ditt inlägg. Glad för att det finns fler som tänker som jag, fler som inte förstår meningen med alkohol. Tack, tack, tack.

17 år, snart 18. Har aldrig druckit, inte festat heller. Det lockar mig helt enkelt inte. Vissa dagar känner jag mig konstig, feg, mesig, barnslig och tråkig och tänker att det kan väl inte vara så farligt. Man ska väl vara lite "galen" som tonårig. Festa, dricka. Medan andra dagar är jag glad för att jag kan stå emot. Så länge jag inte festar för mig egen skull. Så länge det inte är jag som vill det, så kommer jag inte att göra det.

Men det här med alkohol. Mitt kompisgäng i skolan har alla druckit. Mina kompisar hemma har, vad jag vet, inte gjort det. Jag känner mig utanför när de snackar om fester. Senast efter skolavslutningen satt vi och fikade med en annan (festande) klasskamrat. Han och några av mina vänner skröt om sitt festande. Hur fulla de hade blivit, vad de hade druckit. Och där satt jag. De frågade om jag hade druckit (nej), om jag hade festat (nej). Skämtade om att de skulle få mig att dricka och festa när jag fyller 18. Och där satt jag och kände mig liten, barnslig och utanför. Men mest av allt var jag arg. Arg på att jag satt och lyssnade på allt, arg på att man kan få status genom att dricka.

Jag håller helt med dig om dina anledningar. Alkohol ÄR ett nervgift, det kan ingen förneka. Okej, det är antagligen inte farligt i små mängder. Men det spelar, enligt mig, ingen roll. Jag dricker inte av de principskäl du radade upp i inlägget. Sedan tror jag också att det är någon slags revolt mot dagens samhälle. Jag gör liksom tvärt om mot många andra. En revolt mot de saker man "borde" göra som tonåring.

Hm.. Jag som bara skulle skriva något kort och tacka för ett bra inlägg. Det gick ju bra.

Alla ni andra som också står upp för vad ni tror på. Stå på er! Jag är så glad att jag inte är ensam.

Amani

Bästa inlägget jag läst på länge! Du skriver precis allt jag känner och står för! Jag är 25 år och nykterist och jag har blivit ifrågasatt hela livet p.g.a det, helt sjukt att det ska vara så egentligen! Jag har alltid sagt till alla att det är coolare och starkare att säga NEJ än ja till alkohol och jag är glad att det finns likasinnade!

Elisabet

Bra skrivet!

Jag är 22 år, och också nykterist.

Emma Levin

Hej. Jag är 20 år och nykterist. Bra skrivet, men väldigt långt = tråkigt.

Elin Samrell

så så SÅ bra skrivet! Är det okej om man länkar till inlägget på t ex FB?
Kram

hille

men ja! jag dricker (men helst bara en eller två öl för att jag tycker det är gott), men då och då har jag perioder när jag verkligen inte känner för det alls.
många gånger när jag varit på fest och inte druckit så är det alltid folk som inte "tål" det och ska tjata om att "det är klart du ska ha något, HÄR TA NU" osv. Ibland har jag fått ta med mig alkoholfri cider och låtsas att det är alkohol, vilket jag skäms så himla mycket över. men ibland orkar man liksom inte med det bara. allt är så himla skevt.

SSANNAALICIA

Bra skrivet! Jag tycker det här med grupptryck och alkohol är idiotiskt. Varför utsätta oss själva och vår kropp för skada? Vi borde ta hand om oss själva och göra det som är bäst för den.

Maria

sjukt bra skrivet!! ditt budskap lyfts fram bra och jag tror många tonåringar läser detta oc faktiskt tänker till

Nedy

Som många andra, så håller jag med: BRA SKRIVET.
Jag är som du, har samma tankar o åsikter vad gäller alkohol.
Tråkigt bara att man måste förklara sig när man vill tacka nej till alkohol. Det borde väl räcka med "ok" om man säger nej?
Det som jag tycker är jobbigt med alkohol är att folk som dricker kan bli så himla jobbiga, attitydmässigt. En del kan bli trevliga o pratglada, men en del blir verkligen jobbiga.
Och det är verkligen synd att alkohol är det som gör att folk kan "vara sig själva".

Nathalie B

Åh, vad jag gillar dig. Jag dricker inte heller, och jag har aldrig druckit heller för den delen. Det känns som att många behandlar mig som pest, som att jag inte vore lika mycket värd för att jag inte kan "släppa loss". Hur kan man ens göra det. tänka så, för en sådan sak?! Jag kan släppa loss utan att få i mig alkohol. Människor är dumma i huvudet. Men du verkar så vettig!

Sven F

Tusen tack!
– för ett inlägg som är så på pricken att jag skulle ha kunnat skriva det själv. :)

Nora Ekerfelt

Grymt inlägg! Hatten av för dig, seriöst, efter att ha läst det här kommer även jag avstå från alkoholen när jag blir vuxen.

Nicole

Bra skrivet!
Alkohol gör så himla mycket mer skada än nytta, så mycket olyckor, bråk och skit.
Även om jag kan tycka att ett glas vin eller en kall öl är gott på sommaren.. så dricker jag aldrig numera "bara för att". När jag var yngre så måste jag erkänna att jag gjorde det, men nu är jag starkare och smartare nog, för helt ärligt så känns det bara patetiskt att vräka i sig massa dricka som inte ens är gott, för att sen må skit. Nä.. ska man dricka så ska man dricka i lagom mängd och för att man tycker att det är gott..
Sen om ens vänner tycker att man är "tråkig" så får dom väl tycka det , dom mognar väl dom med och inser att det finns vettigare saker nån dag :)

Emma~~Hörselskadad tjej

Väldigt bra skrivet!!

Connie

Mycket bra sagt, vf ska man hälla i sig en massa alkohol när man inte minns vad man gjort dagen efter?
Det är ju bara onödigt och som många skriver, man riskerar ju bara att skada både sig själv och andra om man dricker: hur många alkoholrelaterade brott finns inte och hur många fall får inte sjukvården ta hand om.

Frökenfilantrop II Your cup of tea

Jätte jättebra skrivet! jag skrev själv det här inlägget förra veckan i samma anda och av i stort sätt samma orsak. Läs det gärna! http://frokenfilantrop.se/2013/june/jag-gick-med-pa-att-lassas-vara-preggo-for-att-slippa-bli-ifragasatt-for-mitt-obefintliga-intresse-for-sprit.html

Vi är fler som har den här (vad jag anser) sunda synen på alkohol och vad alkoholkonsumtion många gånger egentligen handlar om. Rädsla för att inte vara rolig, för attanses av andra vara gråa, trista osv.

Vill slutligen säga att jag blir så himla glad och inspirerad av att läsa ditt inlägg! =) Har följt din blogg för en tid sedan, tappat bort dig och nu genom blogg.se hittat hit igen. Känns ännu bättre att hänga kvar när jag vet att du har ett sunt levene som jag kan inspireras av =) Tack & Kram

AliceSaraLovisa

Å vad bra skrivet! Känner igen mig i allt!

Matilda

Som så många andra redan sagt, skitbra skrivet!
Jag dricker inte heller, och det finns många anledningar, tycker inte att det är gott, gillar att veta vad jag gör, alkohol är dyrt, man mår dåligt av det, jag vill kunna köra hem, jag vill kunna köra dagen efter, händer det mina vänner något vill jag kunna hjälpa till osv osv. Och jag har verkligen lika roligt utan alkohol! Folk som inte känner mig och vet att jag inte dricker brukar se väldigt förvånade ut när jag tar upp bilnycklarna, men vaddå- har inte du druckit? Du dansa ju och sjöng med å sllt? -Ja, vaddå då? Det gör jag nykter! :)
Har inte tänkt så som du nämnde i slutet, men det är ju självklart egentligen! :)

Adina

Så himla klok du är! Och så himla sant! Jag brukar ofta gå ut utan att dricka, det gäller bara att släppa lös och ha roligt, för man behöver verkligen inte vara stupfull för att ha roligt, det kan vara minst lika roligt nykter! Bara man tror på sig själv, bygger upp förväntningarna osv osv :)

Hanna Karlsson

Vilket bra inlägg!

Emmy

Väldigt bra skrivet. Är 16 år och har ofta fått frågan varför inte. Jag tycker inte det är gott + att om du blandat det med läsk och det smakar läsk. Varför då dricka det ? Jag menar man vill ju vara bli full då....

Jag älskar din blogg! <3

Christine&Paris

Så fruktansvärt bra skrivet så jag var tvungen att länka till det på Facebook. Jag håller med dig till hundra procent! Själv dricker jag ibland (för att jag älskar mojitos och vin, hehe), men kan lika gärna avstå från det och gå på en fest utan att dricka. Jag har alltid haft en otrolig respekt för alkohol och sedan jag tog mitt första glas när jag var 16 år har jag nog bara varit full 4 gånger (tre av de gångerna var jag 16-18 år) och har alltid vetat min gräns. Visst dricker jag mig ibland berusad, men that's it. Ibland dricker jag inte alls på fester, tillställningar eller middagar, just för att jag inte känner för det. Alltid får man då frågan om varför man inte dricker. Som att man då antingen är gravid eller tråkig. Sen får man höra om vänner som har fått blackouts. Som om det vore mer normalt? Läskigt!
Mitt ex kunde till exempel inte gå på en fest utan att vara lite berusad innan. Han var helt enkelt för osäker för att ta kontakt med folk utan alkohol i kroppen.

Någonting jag aldrig vill att mina barn ska uppleva när de är för små för att förstå vad det handlar om, är att se sina föräldrar fulla. Ens berusade. Lite glad i hågen är inget fel, men inte så det blir obehagligt för dem. Jag behöver dessutom inte en massa alkohol för att ha roligt, hehe.

Fortsätt följa dina principer och böj dig inte för "hur man bör göra". Tycker du är grym!

Nathalie

Något av det bästa jag läst!

Tisa

Jättebra skrivet!

Camilla

Precis som så många andra tycker jag att din förklaring är riktigt bra skriven. Jag själv har haft turen att nästan bara få positiva och nyfikna kommentarer när jag säger att jag inte dricker. Ingen av mina vänner eller släktingar har försökt övertala mig till att dricka, snarare tvärtom.

Efter att ha sett en skolkompis åka iväg från en fest i ambulans har jag en väldigt negativ bild av alkohol och eftersom jag inte ens tycker att det är gott ser jag ingen mening med att dricka. Smaka kan jag göra, men inte mer än så. Därför blir jag glad varje gång jag ser någon annan som delar min uppfattning och vågar visa att det är okej att låta bli alkoholen. Tyvärr är det fortfarande väldigt få som gör det, och väldigt många som "skryter" med hur full de varit på olika fester.

Lina

Så bra skrivet, kunde inte riktigt sätta fingret själv på varför jag inte gillar alkohol och att det blivit så stor del av allas vardag. Får ofta frågan om jag är gravid, bara för att jag inte vill ha en öl tex. och det stör mig, att man ens måste ha en orsak till varför man inte vill dricka.

Frida Planting

Har inte riktigt tänkt på det på det vis du säger, kanske för att jag själv är en av de som påverkas av samhället och normerna. Men det är vettiga tankar du har och riktigt starkt av dig att stå emot och stå upp för det du tycker och tänker! Det här får mig att börja fundera på min egna syn på alkoholen, speciellt som jag ibland blir så trött på alkohol och den där bilden av att alltid bli så full. Att det är det alkoholen går ut på, att man ska bli full av den. Sen gillar jag det där med att det är förväntningarna som gör mer än vad alkoholen gör!

Vendela

du är sjukt smart och mycket starkare än alla andra, håller med helt!

Linnéa

Otroligt bra skrivet! Det behövdes.

Nalliiz

Jag är oxå nykterist! :D håller med om allt du säger å dessutom känns det onödigt att slösa pengar på de oxå :P
Jag har en tävling på min blogg där jag lottar ut örhängen :) vara kul om du skulle vara med :)

Elin

Sjukt bra skrivet!
Får väl dock erkänna att jag inte är 100% nykterist, har smakat en del men aldrig att jag känt mig det minsta påverkad. Många av mina kompisar dricker/super vilket gör att de ofta tjatar och hur många gånger jag än försöker få dem att förstå att jag inte vill dricka frågar de alltid varför?

Varför skulle jag vilja? Då får jag nästan alltid svaret; vänta bara tills du är 18, då kommer du förstå!
...Ska man supa bara för att man är 18 eller vad är grejen undrar jag då?

Återigen, sjukt bra skrivet! Starkt och du är en sådan person det borde finnas många fler av i dagens grupptryckssvaga samhälle.

linda

Super bra inlägg :D

elina

åh vad bra svar! :) heja på !

Emma

cred, verkligen!!

Ellie

I min umgängeskrets har alkoholen varit en källa till pinsamma historier, som vi delat med oss av och skrattat åt. Det har varit roligt många gånger, men sedan inser man allvaret i det hela - tänk så många gånger man hade kunnat råka ut för något illa. Tänk så många gånger hela dagen (eller till och med två dagar) efter varit helt förstörd av illamående, huvudvärk och ångest. När man tänker så är det inte roligt längre. Självklart finns det de som kan dricka måttligt. Samtidigt finns det människor som kan bruka andra droger "måttligt". Som aldrig skadat någon annan. Men gud vet att det inte är majoriteten.
Ni som avstår är otroligt smarta och modiga, tyvärr (man borde inte behöva tycka att någon är modig för att de avstår från alkohol, menar jag).

Sophie

Jättekul att läsa, för jag är precis likadan. Jag har aldrig varit full, och vill inte heller. Man är ganska nesam, trots att jag haft tur och egentligen inte har några kompisar som dricker. Dock är det alltid skönt att ha lite medhåll. Jag har länge kallat mig "halvnykterist" för att jag vill bort från den negativa stämpeln, men nu är jag nog helnykterist. Dock tycker jag om att baka med lite likörer eller dessertviner. Men det är allt. Stå på dig i fortsättningen med!

JUNITJEJ

Så starkt av dig!

Linda <3

Så sjukt bra skrivet och älskar att du är så stark att du står emot. Håller med dig att det känns så otroligt onödigt många gånger. Att de flesta bråk och konflikter uppstår på grund av att folk druckit är helt sjukt egentligen. Att det kan förstöra en hel vänskap för livet bara för att man "måste" dricka! Helt sjukt! Och jag håller med dig om att man verkligen måste vara stark för att vara nykterist. Vet många gånger som jag har tackat nej och i princip blivit påhoppad för att jag inte dricker. Frågor som varför? men ska du inte ha lite ändå? eller att man helt enkelt känner sig ut tittad på något sätt för att man väljer att avstå. Sjukt att det ska behöva vara så. Man måste ju kunna välja själv utan att bli påhoppad eller känna sig utanför för att man avstår alkoholen.

Jag skulle inte vilja säga att jag är nykterist, men mer åt det hållet. Jag avstår hellre än att dricka. Dricker jag så gör jag det med måtta och absolut inte varje helg. Kanske högst en gång i månaden eller varannan månad. Förstår inte heller dom som säger sig att dom "måste" dricka varje helg eller som tycker att det är "himla jobbigt" att ha en vit månad...

Kram

Ronja

Härligt! Bra skrivet! Jag dricker inte heller alkohol och kan bli så fruktansvärt trött på att människor alltid ska ifrågasätta det. Dessutom förutsätter hela samhället att alla dricker. Ett ungdomsparti befann sig på min skola en dag och drev frågan "Var vill du köpa din alkohol?" där de försökte få ner åldersgränsen för systembolaget till arton år. När de ställde frågan och jag svarade att jag är nykterist blev de helt ställda. Eftersom jag dessutom alltid går klädd i ganska bohemisk stil förutsätter människor alltid att jag använder marijuana istället, något som jag också avstår från. Normerna som finns i vårt samhälle idag är ju relativt jätteknäppa, kul att höra ditt sätt att se på det!

angelica

riktigt bra skrivet! jag önskar att jag kände som du, men sanningen är att jag tycker att det är ganska fint att vara full, vad man än känner så känner man det tio gånger starkare än när man är nykter. och eftersom jag är en person som inte gråter, slåss eller spyr på fyllan utan bara blir gladare och gladare för varje drink så har jag ingen ilska eller sorg att ta ut på någon annan. jag har bara glädje att sprida, och jag blir aldrig bakis! dock så dricker jag inte så ofta alls, men när jag gör det, då är det alltid lika roligt!

Amanda

Och jag blev bara så fruktansvärt glad över det här inlägget, för jag känner igen mig så i det du skriver och det känns förjävligt bra!

Neha - Foton, Sömnad, Tips & Trix

Jag dricker inte heller och har fått höra mycket skit om det. Folk har nästan försökt tvinga mig att dricka alkohol när jag är på fester.

Nicki

riktigt bra inlägg! Får mig att tänka på när jag gick i högstadiet och alla skulle röka och försöka få en att testa. Jag tackade nej varje gång och sa alltid att jag aldrig tänkte pröva. På en fest en gång så fick jag samma fråga om jag inte skulle pröva och jag svarade som vanlig nej och att jag aldrig hade och aldrig tänkte pröva. Tjejen blev tyst och efter ett litet tag sa hon bara "fan va cool du är". Det är viktigt att gå sin egen väg och känna vad som är rätt för en och göra sina egna val utan att någon ska lägga sig i

Alina

Såå bra skrivet! Jag kör också på helnyktert. Jag är 26 år och numera verkar min omgivning tycka att det är rätt "normalt" att inte dricka. Däremot vill alla alltid ha en förklaring."får jag fråga varför du inte dricker?". Nästa gång ska jag ställa en motfråga: "varför dricker du?". :) För det är som du säger, varför är det norm att dricka alkohol?

"Otto"

Har precis samma inställning som du, och är ÖVERLYCKLIG över att det finns fler än jag som står på mig. Det ska inte vara naturligt att fråga någon "Dricker inte du?" utan snarare OM jag dricker. Särskilt i min ålder, där ska inte ens frågan förekomma. När man är minderårig alltså. Jag är 17 år och har blivit tvungen att vända mig bort från vänner som gått samma väg som alla andra. Liksom, kan jag vara lika rolig på fester som jag är i skolan eller hemma, behöver jag ju inte det. Visst, Öl ÄR gott, men då dricker jag alltid alkoholfri öl. Så om man är ute efter smaken, kan man ju vända sig till alkoholfria viner och öler. Funkar precis lika bra.

Så en eloge till dig som är som jag, och tur nog, som många andra här bland alla kommentarer. Är glad över att ditt inlägg blev på startsidan idag, annars hade jag aldrig hittat detta, plus att fler ungdomar som är ute och cyklar kan hitta en väg genom dig.

Vill även berömma dig för dina fina formuleringar. Har själv ett inlägg om detta ( http://rybaklover.blogg.se/2012/november/dagens-uppmarksammande.html ), men det har inte ALLS fått lika stor uppmärksamhet, samt att folk kanske tycker man är för "grov" eller för "taskig" av att säga rakt ut vad man tycker.

Bra skrivet, INGEN kan ta åt sig av det du just skrev och du resonerar bra åt båda hållen. /"Otto"

Elin

Ett av de bästa inläggen jag har läst! Och då är jag inte själv nykterist men båda mina föräldrar och flera vänner är det. Jag är så TRÖTT på att de jämt och ständigt ska ifrågasättas! LÅT DEM liksom. Är det någon som ska stå till svars borde det ju vara vi som dricker.. samhället är konstigt ibland.

A, 21

Kloka ord. Jag har provat (när jag var ~14) men dricker inte heller alkohol och tänker fortsätta ha det på det viset. Har sett alltför många liv förstöras med alkoholens inblandning. Andras beteende avskräcker verkligen. Jag känner även obehag i de "normala" alkoholintagssammanhangen:

När folk blir högljudda, klängiga och med fejkat mod frågar "Ska vi ligga?". När det går överstyr och det helt plötsligt är ok att urinera i blomkrukor, spy bakom soffan eller slänga glasflaskor ner från balkongen. Då tackar jag för mig och hälsar att vi ses någon annan dag. Jag tänker inte stå för detta beteende och jag är verkligen inte den som kommer städa upp efter er dagen efter eller hålla ditt hår när du hulkar som bäst.

Jag är less på att behöva försvara mitt ställningstagande. Att det ska vara såhär är verkligen absurt. Så tack till dig Jennifer och till alla andra där ute som avstår med nyktra sinnen!

Puss!

Emelie

Mycket bra skrivet och så klok du är. Fortsätt vara du och vara stark i dina val.

FEENIA

Bra val och klok text! :)
Själv är jag bara 16 men jämfört med mina kompisar som gärna dricker på fester (trots att de egentligen inte får) så avstår jag också. Alkohol lockar mig inte överhuvudtaget. :)

JOSEFI N - CHASING THE HOLLYWOOD DREAM

nu är jag bara 16 men så där är jag med. Jag vet att jag inte kommer dricka när jag är äldre. och nu dricker jag aldrig fast massor av mina vänner gör det.
keep going ;)!

Fellen

Hur kunde jag missa det här inlägget? Det här är så väldigt intelligent skrivet, så himla rätt och otroligt välbehövligt. Tack för att du skriver, tack för att du är.

Esmeralda <3

Tjena! gillar du träningsbloggar? Då kanske du (om du vill såklart) kan kolla in min och säga vad du tycker och om du gillar den så får du gärna följa den via bloglovin (Säg till så följer jag såklart din tillbaka ;) ) Kramis kramis på dig ^^

Sara

WORD!!! Äntligen någon mer som tänker som jag. Tack för du skrev det här!

frida

vill bara säga tack, tack, tack för att du skrev det här

stina

Herrejösses vilket bra inlägg!
Jag är sjutton och får hela tiden höra att jag "måste skaffa mig ett liv" och "sluta va så tråkig" för att jag inte dricker. Fattar jag inte vad jag går miste om när jag inte dricker? Ungefär så låter det. Det var så skönt att läsa det här inlägget och få lite stöd, så jag inte känner mig så ensam i att stå emot.
Så tack.

Anonym

Fuck. Yeah.

Thea

Du är så fantastisk, klok och inspirerande. Slutar aldrig att imponeras av dig.

När jag var yngre (okej, jag är 21, men du fattar) så var det sånt himla tryck. Folk började liksom dricka när de var 15. Jag ville inte. Behövde inte. Tillslut blev det så att jag inte drack - bara för att vara tvärt emot "som man skulle vara". Jag hatade att så många föll för grupptrycket, och jag tyckte att det var så himla sorgligt, det där med stereotyperna du pratar om. För jag hade ju så himla kul ändå. Alltid. Tills folk började propsa med att man skulle smakaaaa, bara liteee.

Idag dricker jag. Jag började när jag blev myndig. För att jag ville prova och för att jag ville att mina föräldrar skulle se att jag var ansvarsfull och tänkte längre än många av mina vänner. Jag dricker sådär lagom, ibland, när jag känner för det. Men jag kan också vara utan. Jag har kul ändå. Det beror liksom på, om jag är sugen eller inte. Men ändå är det folk som inte förstår varför man är nykter. "Jobbar du imorgon", "kör du bil"? Kommer aldrig förstå det, men vet också att det verkligen får mig att tänka efter, det gör att jag aldrig blivit en sån själv.

Men egentligen, så tycker jag nog mest bara synd om de som måste förgifta sin kropp för att ha roligt på fest :) Som inte kan ha kul med vänner ändå.

Kram :)

Svar: Åh, blir ju helt stum av dina fina ord. Tack!!
Ja, jag tycker också synd om dem som behöver alkoholen för att kunna släppa loss. Och grupptrycket gör mig så trött, att det är "coolt" att vingla runt och inte minnas vad man gjorde dagen efter. Så trist. Kram!
Jennifer

Johan

Du låter som en riktigt grå person du som inte riktigt "vågar" släppa loss... Jovisst kan man göra det nykter men blir det samma sak? Nej.

Svar: Till skillnad från dig så "vågar jag släppa loss" utan att behöva vara drogpåverkad.
Jennifer

Pyrola Mykorrhiza

BRA skrivet! Och välbehövt inlägg! Önskar att fler nyktra bloggare orkade/vågade ta fram den här frågan oftare.
Jag själv har festat och druckit så till den gräns att jag var nära att fastna i ett rent missbruk (eller; jag fastnade i ett missbruk). Det missbruket varade i flera ÅR eftersom det är ett missbruk som ingen tar sådär på allvar. Alla dricker ju? Alla mina vänner dricker varje helg.
Men nu, för inte många månader sen, var jag tvungen att byta medicinering vilket gjorde att jag nu blir rent av sjuk av att dricka mer än en öl. Så jag har liksom blivit lite tvingad att sluta dricka, och vet du, jag mår så otroligt mycket bättre. Och det är inte hela världen att jag inte får dricka. Jag kan dricka en lättöl till maten om fredagkvällarna, sen är jag nöjd. Så jag tror jag har bestämt mig för att bli nykterist, om inte alltid så för ett tag. Det här var ett peppande inlägg! Tack för en bra blogg :)

Elli

Tack för detta inlägg! Det behövs sådana här inlägg i bloggvärlden. Jag dricker inte heller. Pappa drack ihjäl sig och jag har sett många familjer gå under i min närhet. Änder ljuger jag och låssas att jag dricker ibland för att jag känner skam för att jag avstår... och för att vänner har lagt ner projektet när de vet att jag inte dricker. Märkligt det där. Och ändå är jag varken grå eller tråkig.

Jenny

Har skrivit ett inlägg själv om liknande grej!

http://jennuslife.blogg.se/2013/june/det-har-med-alkohol.html

Anonym

Det var den bästa text jag läst jag är precis som du

Emilia

Där satte du ord på alla mina tankar! Delar!

Emilia

Där satte du ord på alla mina tankar! Delar!

Svar: Puss!!
Jennifer

Alma Bengtsson

Du är SÅ COOL. Önskar att fler i världen var som du, coola, smarta och stolta!

Svar: <3 <3 <3 !!!!
Jennifer

Johanna

Fantastiskt bra text och mycket välskriven!
Jag har aldrig druckit alkohol (smakat lite, sure, men fyfan) och aldrig vart full och tänker aldrig bli det.
INGEN av mina kompisar förstår mina åsikter om samhällets förvridna bild om droger och alkohol så jag känner mig otroligt ensam inom detta ämne....

Men efter att ha läst ditt inlägg + alla positiva kommentarer blir jag så lycklig och fylld av hopp!

Det behövs fler som dig! KRAM!

Anonym

Tack! Måste säga att det är otroligt skönt och höra att det finns fler som inte håller med om att man måste dricka för att ha kul! Man ska inte behöva bli ifrågasatt (hänt mig för många gånger) både av främlingar och nära vänner. Jag har börjat fejka genom att dricka alkoholfritt vin, då jag inte orkar med ifrågasättandet och jag mår ju så bra dagen efter!

Isabella

Gud va bra skrivet!