våffelfrukost, surikater och pluggfika

Igår började vi dagen med lyxig våffelfrukost för att ladda batterierna ordentligt inför en heldag till fots. Är så glad att jag fick ett våffeljärn i julklapp (tack mamma och pappa), för det är ju så himla himla gott!
 
Målet för dagen var Edinburgh's Zoo! Där gick vi i flera timmar, förundrades över vackra fåglar och flodhästar i ministorlek, men fick en klump i magen över jaguarer i för små hägn och håglösa apor. Känner mig så himla kluven när det kommer till zoon överlag, känns så fel att stänga in vilda djur på det viset, men också bra för att skydda mot utrotning och att få folk att förstå att det faktiskt finns så många vackra djur som kan försvinna för alltid. Svårt.
 
På vägen ut hittade vi en blommande rhododendron! Så himla vackert, men knäppt.
 
Och så tog vi bussen hem, hämtade skolböcker och datorer, och satte oss sedan på bästa Elephant House. Där åt vi varsin galet god rocky road och pluggade i tre timmar. Så fin dag!
19 kommentarer
Sara

Är också kluven kring zoon, för t.ex. Skansen är ju svårt att inte romantisera och älgungarna så söta osv, men det är ju liksom inte alls djurens naturliga miljö, och människor är ju ofta förhärligat dåliga på att sköta om djur i så många sammanhang. Haha lite långt... Men mysig dag alla fall!

Sara

*förjävliga, inte förhärliga

Simone

Lyxen med våffelfrukost! Det där med zoo är klurigt alltså.

Matilda

Lika vackra bilder som vanligt! Jag får alltid sådana myskänslor när jag läser din fina blogg :) Och det där med zoon.. ja, vad ska man tänka egentligen? :(

Ebba Molin

åh så mysigt det låter! har blivit mer och mer emot zoo's... det är ju bra på det sättet du beskriver, och om djuren får leva fritt i stora stora inhägnader så det kan leva enligt deras instinkter kan det väl vara okej... eller? svårt dilemma! kram

Maja

Knäppt att det blommar ja! Men fint!

Emma

Jag älskade Edinburgh Zoo när jag var där, just för att jag inte upplevde det som de djurparker vi har i Sverige. Här känns allt så instängt i burar, medan det kändes bättre och mer välskött i Edinburgh (tänker framförallt på "bryggan" över zebrorna och biten där man kan gå in bland fåglarna osv), men sen är det ju så att det inte är en naturlig miljö, men jag skulle ändå säga att just Edinburgh Zoo är en av de bästa varianterna på konceptet.

Ellie

Gå inte på djurpark skulle jag säga! Djurens rätt har skrivit om det: http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-som-underhallning/djurparker

Svar: Tack, ska läsa!
Jennifer

Moa i Vancouver.

Åh våfflor! Är också så himla dubbel till att gå på zoo... Älskar det men kan samtidigt inte sluta fundera på hur alla djur egentligen mår... När jag gick i gymnasiet och pluggade biologi var vi en dag på skansen och skulle titta på ett och samma djur hela dagen och skriva ner allt det gjorde för att se hur djuren mådde. Och när man tittade en hel dag märkte man verkligen att djuren inte beter sig naturligt och åtminstone aporna jag tittade på verkade väldigt stressade...

You're the boss, Applesauce

De flesta djur på zoo finns inte där för att räddas från utrotning, det finns gott om reservat redo att användas - jaguarerna är generellt där för att folk (som du) betalar för att se dem. 'Förståelse' förstår jag mig inte heller på, då de 'vackra' djuren inte beter sig (och i många fall inte ser ut) som de bör i naturliga habitat.

Förstår inte kluvenheten bland folk! Låt bli att gå dit bara!?

Sedan så får jag be lite om ursäkt, har läst din trevliga blogg ganska länge men bara lämnat kommentar nu och en gång förut (då började jag gorma om att du ridit på elefant och djurplågerier igen), får lika mycket ångestrelaterad hjärtklappning av djurs diskriminering som av bilder på Per Ström, förstår du! Måste skrika och protestera!

Ska lämna en trevligare nästa gång!
Tjing!

Svar: Du behöver inte be om ursäkt, det är klart att du ska skrika och protestera när det är något som känns fel. Jag är överlag väldigt okunnig inom området, och har inte riktigt tillräckligt med kunskap för att kunna ta ställning. Och då är det ju bra att folk (som du) kan ställa sig upp och säga ifrån.
Jennifer

Nastasja

Våfflor <3. Och som nästan alla skriver så är det svårt det där med djurparker. Har varit på flera naturreservat och sanctuaries i Australien - vissa av dem verkar bara använda ett sådant namn för att det ska låta bra, sen trycker de in för många djur osv.

Malin Aurora

Alltså surikaterna<333

Mari

Åh, trur mogligens mitt høgase ønske akkurat no er eit vaffeljern!

Mikaela

Jag är också kluven kring zoo... Men ja, egentligen har nog "You're the boss, Applesauce" rätt. Det är dessutom en miljard ggr häftigare att se djur i naturen på riktigt, vare sig det är en räv i Sverige eller en zebra i Tanzania eller en cool giftig groda i Colombia. Men ja, det är ju inte alla som har möjlighet till att resa, men vi har ganska många coola djur i Sverige också!

elise

mm jaa ... kluvenheten kring zoo/djurparker :( :( usch.
ska jag vara ärlig GILLAR jag ju att gå på zoo, osv, och avskyr att jag inte känner MER dåligt samvete än jag gör när jag är där. är ju vegetarian o allt... minst lika mycket djurplågeri att ha djur i bur sådär som att föda upp dem för slakt. tycker jag.
behövs nog fler dokumentärer om djurparker. om någon har tips på dokumentärer/litteratur om det så tar jag tacksamt emot.

klara

Åh, är de samma kafe som jkrowling skrev på?!

lisa

så mumsigt med våfflor! måste göra det någon dag :)

emma

åh the elephant house! spenderade en mörk kväll i november där härom året med fina vänner. så mysigt ställe! det är mitt första besök i din blogg och kommer återvända fler gånger, så fint med fina bilder från edinburgh!

Svar: Åh, men tusen tack fina du! och visst är the elephant house kanske världens bästa plats? Så himla mysigt!
Jennifer

maja.

åh