mina pluggtips 2.0

Nu när vi är mitt uppe i stressiga pluggtider igen är det dags för en uppdatering av mina bästa pluggtips! En liten repris blandat med nya tips!
 
 
Okej, regel nummer ett; håll dina deadlines. Det är ju så svårt och jobbigt att komma i fatt igen och det blir bara dubbelt arbete i slutändan. Så försök att inte halka efter, även om det tar emot.
Jag försöker tänka på mina studier som vilket arbete som helst, så därför lägger upp ett schema på när och vad jag ska plugga varje dag. Vi har så galet mycket självstudier (en module har t ex 14 timmar schemalagt skoltid, och 186 timmar självständig pluggtid), vilket gör att en måste vara extra disciplinerad, och då är det så himla mycket lättare att följa ett schema än att bara ”nu sätter jag mig här och pluggar”. 
 
Varje dag skriver jag en lista på saker jag behöver få gjort dagen därpå. Då är det lätt att strukturera upp dagen och jag kan återvända till listan/schemat varje gång jag känner mig lite vilsen.
 
När på dagen är du mest effektiv? Jag är galet morgonpigg och jobbar bäst innan klockan 14, min hjärna börjar stänga av framåt 17-tiden, så därför brukar jag lägga plugget jag behöver få gjort innan dess. Jag har dock många vänner som fungerar exakt tvärtom och koncentrerar sig bäst på kvällen, så känn efter när just du arbetar som bäst och lägg upp ditt schema efter det.
 
 
Och var rimlig när du gör ditt schema, du kommer inte kunna plugga 5 timmar i sträck utan paus, det går bara inte. Dina pluggpauser är minst lika viktiga som din pluggtid. Jag har nämligen märkt att ju tydligare klivet är mellan arbete och paus, desto lättare har jag att slappna av och desto mer effektivt blir plugget. Så när du pausar, försök att göra det på någon annan plats än där du pluggar, så kopplar du bort huvudet ordentligt. När jag t ex är på skolans bibliotek brukar jag alltid gå ett varv runt universitetet och inte tänka på något alls, då är det mycket lättare att slappna av. Och ibland, när jag kört fast totalt eller hjärnan bara lägger av, så brukar jag googla hundvalpar i 5-10 min, så blir det mycket bättre. Att skratta är ju bästa medicinen mot ett trött huvud.
 
Och väldigt viktigt! Följ ditt schema till punkt och pricka. Stundtals kommer det vara svintråkigt och opepp, men det blir så himla mycket roligare att kunna slappna av utan dåligt samvete senare. Och känslan av att kunna stryka saker från att-göra-listan = bäst.
 
Var du pluggar är också viktigt. Jag är nästintill värdelös på att plugga inne på mitt rum, det är som att jag förknippar mitt skrivbord med blogg + internettid, inte plugg, så på något sätt slutar det alltid med att jag kommer på mig själv med att läsa bloggar/stirra ut genom fönstret. Därför pluggar jag alltid på skolans bibliotek eller på något mysigt fik i närheten, då är jag så mycket mer effektiv. 
 
Okej, håll i hatten nu, detta har revolutionerat mitt plugg totalt, programmet SelfControl, a.k.a. BÄSTA UPPFINNINGEN NÅGONSIN. Det är ett program som blockar utvalda sidor på internet och därmed sätter stopp för den så himla farliga, automatiserade slösurfningen som är den ultimata pluggdöden. Finns att ladda ner här.
 
Du ställer in hur lång tid du vill att den vara aktiv, och trycker du på "Redigera svartlista" så kan du välja vilka sidor som ska blockas!
 
Det här är mina värsta internetfällor.. 
 
När du trycker på starta så ser det lite läskigt ut eftersom SelfControl "vill göra ändringar", men det är inte så farligt, så skriv in ditt lösenord, tryck "ok" och vips så är det omöjligt att slentrianmässigt trilla in på facebook. BÄST.
 
Ett annat program som gjort mitt plugg 1000 gånger enklare är OneNote! I stället för att anteckna för hand under föreläsningar tar jag nu med mig datorn och antecknar direkt i OneNote, så har jag allt på samma ställe. Ditt arbete synkroniseras med något som kallas OneDrive och sparas automatisk, så du behöver inte oroa dig för att dina anteckningar ska försvinna om din dator kraschar. Detta gör att du även kan ha OneNote på t ex din mobil eller iPad, och kanske har du sån tur att det även finns på skolans datorer? Ja, du hör ju. Sjukt bra. Finns att ladda ner gratis från Appstore!
 
Såhär ser det ut! 
 
Du kan skapa olika anteckningsböcker, jag har en för varje module (+ en för Amnesty societyt).
 
De färgglada flikarna fungerar ungefär som kapitel, jag har en för varje ny vecka/nytt område vi går igenom.
 
Och längst till höger kan du skapa olika sidor, t ex en för föreläsningen, en för seminariet och så anteckningar från de olika artiklarna jag läst inom de området.
 
Du kan infoga bilder.
 
Och pdf-filer!! Du kan också highlighta text med ett markeringsverktyg = asbra.
 
Min nya, bästa grej är att göra tabeller med artiklarna jag läst! Det gör det lätt att hålla reda på källor + vilken artikel som sa vad, och du slipper att leta igenom tusen miljoner sidor efter fakta när du skriver uppsatser.
 
 
Inför prov är mindmaps mina absolut bästa vänner. Att göra mindmaps hjälper mig att hålla reda på och koppla ihop all fakta, att se helheten i det jag lär mig. Tycker dessutom det är så himla mycket lättare att minnas en visuell bild än massa text, så när jag väl sitter i tentasalen och ska skriva en uppsats, så ser jag mindmapen framför mig och minns allt jag behöver kunna. Toppenbra!
 
Diskutera det du lärt dig och bolla idéer tillsammans med de andra i klassen, de kanske har en annan infallsvinkel och så får du helt plötsligt mer kunskap och mer utvecklade idéer. Dessutom är det så himla bra att förklara det du ska kunna för någon som inte har någon kunskap inom området alls, så inför mitt megaprov förra julen skypade jag med Jenny och förklarade olika teorier för henne, och svarade på frågor om det var något hon inte förstod. Att du kan förklara det för någon annan blir som ett kvitto på att du faktiskt kan det, och så är det lite roligare repetition än att bara sitta och traggla text.
 
Ta hand om din kropp. Det låter kanske självklart, men det är så himla lätt att glömma bort när en är mitt uppe i en pluggfrenesi; att det är ju faktiskt din hjärna som arbetar, och den är en del av din kropp. Så om din hjärna ska må bra, så måste din kropp må bra. Jag brukar tänka på tentapluggtider lite som en uppladdning inför ett maraton ungefär.
 
Ät ordentligt och på regelbundna tider, försök hålla ditt blodsocker jämnt, så har hjärnan energi och du orkar koncentrera dig. Jag plockar alltid ner matsäck i form av mackor/sallad/pasta och frukt + nötter innan jag åker till skolan, även om jag bara ska stanna ett par timmar. Så fort jag känner att energin börjar tryta, så äter jag en näve med nötter eller en frukt. Fungerar jättebra!
 
 
Jag har även märkt att jag har så himla mycket lättare för att koncentrera mig om jag får lite frisk luft och motion varje dag. Det behöver inte vara något tufft och svettigt träningspass, utan en 40min promenad räcker gott och väl. Dagar då jag är superseg i kroppen och vet med mig att jag inte kommer orka plugga börjar jag alltid med 1 timme på Arthur's Seat, bästa grejen för att pigga upp hjärnan lite.
 
Ännu en självklarhet, men fortfarande så oerhört viktig; sömn är din bästa vän. Om du ska kunna lära dig något överhuvud taget behöver du ordentligt med sömn, minst 6 timmar varje natt, annars börjar din hjärna stänga ner. Jag är en av dem som i perioder har väldigt svårt för att sova, speciellt när jag är stressad, då vaknar jag tusen gånger per natt och kan inte somna om. Men jag har arbetat aktivt för att få en bättre nattsömn och nuförtiden är det mycket bättre än vad det varit. 
 
 
Tips för bättre sömn:
- plugga ALDRIG i din säng. Det är slutet för din nattsömn.
- ha en kvällsritual som hjälper dig att slappna av och får din hjärna att förstå att nu är det minsann dags att lägga sig. Innan jag ska sova tänder jag doftljus + ljusslingor i mitt rum, dricker té, tvättar av mig sminket och borstar tänderna, och kryper sedan ner under täcket och läser något kapitel i en bra bok tills ögonen blir tunga. Samma varje kväll, då sover jag så himla mycket bättre.
- jag har en tendens att oroa mig massor och tänka igenom allt som känns jobbigt/måste göras precis efter jag släckt lampan för att sova. Det slutade dock när jag avsatte en 15-20 min "reflektionstid" mitt på dagen, varje dag, då kan jag tänka igenom livet utan att det förstör min sömn.
- dra ner på/sluta med koffein pga uppenbara skäl. Testa roobiosté istället!
 
Belöna dig själv när du har gjort något bra, det kan vara allt från att titta på film med dina vänner på kvällen eller ett par nya skor om du lyckas extra bra på dina prov. Och kanske det viktigaste; kom ihåg att göra roliga saker också, inte bara plugga och stressa. När jag och min lilla skottlandsfamilj vet att vi har en tuff pluggvecka framför oss brukar vi spara undan ett par timmar på lördagen eller söndagen till något bra, som våffelpicknick eller utflykt till ett glasscafé. Även om det inte är något stort och överdådigt är det verkligen guld värt och pluggberget blir inte lika svårt att bestiga. 
 
 
Och det här med prestationsångest ( = motivationens värsta fiende). Jag har det ibland, absolut inte lika mycket som förut men den knackar på då och då, och det är ju så jäkla uttömmande och döden döden för pluggpeppen. Det enda som hjälper då är att ta ett djupt andetag och bara göra det. Skit i om det blir svindåligt eller om du inte får toppbetyg, för då har du i alla fall försökt och det kan ingen ta ifrån dig. Det ska ju vara roligt också. Och ställ rimliga krav på dig själv, det är ju så himla tråkigt om en aldrig får lyckas. 
 
Vad är ditt bästa pluggtips?
 
27 kommentarer
Elin

Haha, jag läste dina första pluggtips igår när jag dog pluggdöden, och så kommer en uppdatering när jag behöver det som mest :D Tack! (laddar ner selfcontrol i detta nu!)

Svar: Haha, vad fint!! :) Puss!
Jennifer

Michelle

Fasen vad härligt inlägg! Alltid bra med pluggtips från olika perspektiv. Tummen upp! :D

Linnea

Jag pluggar inte just nu, men jag kommer göra det och då kommer det här inlägget möjligtvis rädda mitt liv, tack.

Frida

Gillar sådana här inlägg! OCH älskar när teknik hjälper till istället för att stjälpa till. Jag har aldrig testat någon av programmen du nämner (...men ska så fort jag skaffar en mac). Däremot använder jag audionote till min ipad! Det är en app där man kan anteckna och den spelar in föreläsningarna och synkar dem till när i ljudfilen du skriver. Så vill du lyssna på en föreläsning från ett visst ord så vet den vad föreläsaren sa när du skrev det.

Angående sömn: Jag brukar använda sleepcykle! Då berättar den hur mycket man i snitt sover vilket triggar mig till att försöka få upp den där lilla siffran under vardagarna (använder den inte på helgerna för då förstör den så att säga statistiken)

Svar: Åh, men båda programmen finns för PC också!! :) Så kolla upp det! Och audionote låter ju som en asbra grej, ska genast kolla in!!
Jennifer

Rebecka

Blir så varm i hjärtat av detta, håller med på varje punkt. Särskilt nu efter två år på universitetet :) fint att hjälps andra, ska spara detta inlägg som påminnelse när jag själv glömmer bort 💝

Svar: Åh, men vad fin du är!!
Jennifer

Beatrice

Så himla bra tips, hade helt glömt bort ditt gamla inlägg. Laddade direkt ner SelfControl-appen till datorn och la in ALLA hemsidor som jag lägger mängder av tid på, även om jag inte pluggar just nu. Tänkte trots allt börja till våren igen och då är den ju bra att ha. Dessutom så kan man ju ha den när man gör annat också, jag är extremt lättdistraherad tyvärr.

Men som sagt, tack för alla tipsen!

Svar: Haha, känner verkligen igen mig!! Helt sjukt vad mycket tid en kan lägga på att bara ramla runt på internet.
Jennifer

Sara

Superbra inlägg för mig just nu! Har cirka miljoner skoluppgifter och böcker att läsa just nu.

Svar: Massa lycka til!!
Jennifer

Clara

Svinbra tips!

Clara

Svinbra tips!

Frida

Är snart klar med mina studier och inne i en vill-inte-plugga-mer-period så det här var välkommet :)

Kan tipsa om ett bra planeringverktyg, nämligen Trello (trello.com), man kan göra listor och massa bra grejer. Extra bra om man jobbar i grupp för då kan man ha en gemensam planering. Lite ovant i början men man lär sig, har hjälpt mig iaf. Finns som app också :)

Svar: Åh, låter som en sjukt bra grej ju!! Tack för tips! :)
Jennifer

Emelie

Jag pluggar inte ens, men läste noggrant igenom alltihopa och tycker att det var ett så himla bra och inspirerande inlägg, välformulerat och tydligt. Kul! :)

Svar: Åh, tusen tack!!
Jennifer

Vega

Tack för bra pluggtips! SelfControl är nu nedladdat! Har börjat ettan på gymnasiet och är väldigt skoltrött och har inte presterat speciellt bra när det gäller plugg och prov och jag vet att det måste bli bättre. Men jag ska börja, idag. Detta inlägg var precis det jag behövde(: Du är så fin och din blogg är bäst

Svar: Skickar pepp och lycka till över havet! Puss!! <3
Jennifer

Ulrika

Många bra tips! Gillar särskilt hur du poängterar vikten av att känna sig själv och på vilket sätt man _själv_ jobbar bäst, jag får rätt ofta frågor om "vilken metod" jag använder som gör att jag klarar mina läkarstudier, som om det fanns en enda mirakelmetod som alla borde använda.

Jag tror det är viktigt att också inse att man får justera sig efter livssituation i sitt plugg. Jag pluggar tex på ett annat sätt efter att jag fick barn än innan, och i början gjorde det mig orolig eftersom det kändes som om jag "pluggade fel" och inte skulle klara mig lika bra längre. Men jag pluggar ju bara annorlunda, på ett sätt som passar nu.

Väl skrivet!

Jossan

assååå guuud vad braa.... Hur kan jag spara detta och gå tillbaka till när det blir så här hopplöst som det varit idag?

Svar: Inlägget finns under kategorin "tips"!! Såg att kategorierna krånglade lite, men nu ska det fungera igen! :)
Jennifer

Johanna Af Apel

Gud så bra! Har ju knappt något läsplugg själv, men skickade vidare tipsen till en som har! Tack för att du delar med dig av dina klokskaper <3

Svar: Åh, men så fin är du ju! Puss!<3
Jennifer

Tess

Många av de där tipsen anammar jag än eftersom jag jobbar till största delen hemifrån :-) Då är det motivation, planering och disciplin som gäller. Eftersom det var mycket egenstudier när jag pluggade på universitetet och jag har haft smärta nästan hela mitt liv så har jag fått lära mig en väldigt bra grund i hur man lägger upp så det passar en själv. Jag funkar som bäst på kvällen t.ex. så då jobbar jag mest då :-)

Sandra

Åh vilka superbra tips!

Pyret.

Åh vilka himla bra tips, tack så mycket!

Melwa

Wow, typ det bästa inlägget någonsin om pluggtips! Om jag förstått saken rätt gick du IB på gymnasiet? Det gjorde jag med, och jag önskar ju lite att jag hade pluggat mer på det här sättet snarare än suttit uppe klockan tre på natten för att öva in mitosis till biologi-exams och så... men nu på universitetet försöker jag väl i alla fall göra såhär som du säger, men detta inlägg gjorde mig än mer motiverad till att försöka att förbättra min studieteknik ännu mer.

Svar: Haha, jag önskar också att jag gjorde såhär när jag gick IB... men men, bättre sent än aldrig! :) Tusen lycka till!
Jennifer

elise

SÅ bra inlägg! särskilt superfint skrivet, det om kroppen, hjärnan och hjärtat <3

Svar: Åh, pusstack!<3
Jennifer

Lina

Self Control programmet är ju bästa tipset!
Jag brukar rita små gubbar som hör till plugget som säger viktiga saker i pratbubblor-- sedan på provet ser jag gubbarna framför mig.

Svar: Åh, jättesmart ju!! Tack för tips! :)
Jennifer

Sandra Leone

Ska bara säga att jag har haft en skitdag idag. Mycket på grund av prestationsångets, stress och kass sömn. Jag satt och läste ditt inlägg på rasten mellan föreläsningarna och blev alldeles varm i hjärtat. Det kändes som om det satt någon och bara kramade om mig och sa "Nej, men kom igen nu, du kan ju det här!"
Kramar till dig

Svar: <3!!
Jennifer

Linda

Åh, det sista behöver jag! Gillar egentligen att plugga väldigt mycket men motivationen sinar emellanåt för att jag inte är bäst. Det lustiga är att jag inte orkar bry mig om att bli bäst och då får jag ännu mer prestationsångest för att det är "mitt eget fel" att jag inte orkar plugga så mycket jag skulle kunna göra.
Som ett otrevligt ekorrhjul. :( Någon som känner igen sig? Annars, SUPERBRA TIPS! Älskar din fina blogg och din instagram.

/Linda

Saga

Det behövde jag! Jag pluggar IB och allt alla lärare säger är bara "plan, plan, plan" inget annat. Så tack! :)

Fellen

Alltså. TUSEN tack för det här inlägget. Det är nog det absolut bästa jag hade kunnat läsa som extremt skoltrött, prokrastinerande och med taskigt självförtroende. Ska spara samt skicka till alla mina skoltrötta kompisar. <3

Catarina

Alltså, tacktacktack! Gör gymnasiearbete just nu och detta är oerhört välbehövligt. <3

Frida

Så himla bra att ha! Jag pluggar första året på Politics and IR i Brighton och det här är så användbart! Antar att första på listan väl borde vara att inte läsa din blogg när jag egentligen behöver läsa core readings men ändå ;)