fredag: soluppgång och stjärnskådning.

Igår klev jag ut i den gryningskalla luften för att möta soluppgången på Arthur's Seat för första gången i år.
 
Månskärvan hängde fortfarande kvar på himlen
 
 
Och solen hade precis kikat över horisonten.
 
Har saknat det här så mycket.
 
Älskar att se hur Edinburgh börjar vakna till liv om morgonen. Denna himla plats alltså, spricker av kärlek till den här staden <3
 
När jag kom hem igen var Fatou redan vaken och vi kunde äta frukost tillsammans, jaa! Efter tre jäktiga mornar på raken när en måste bli färdig på tre röda för att hinna med bussen 08.25 var det så fint att kunna andas och äta långsamt, dricka en extra kopp kaffe och skratta tillsammans. (och förlåt för gulstickig bild men ljuset i vår hall där matbordet står är </3)
 
Men sedan var det dags att sätta igång med dagens plugg! Jag läste ett par kapitel om globalisering och antecknade viktiga grejer samtidigt. Sjukt intressant, men deprimerande att läsa om hur klyftorna mellan rika och fattiga ökar...
 
Exklusiv behind the scenes-kuriosa! Såhär ser det alltid ut när jag pluggar hemma. Eftersom mitt fönster är av den enkelglasade varianten letar sig vindarna in genom det stängda fönstret och fläktar mig lite försiktigt i nacken, samt far omkring över heltäckningsmattan. Så två lager strumpor, en varmvattenflaska under fötterna och filtar över axlarna är ett absolut måste för att inte frysa.
 
Sedan fick jag helt plötsligt bråttom, kastade i mig lunch och gjorde mig redo för att sprinta till bussen när jag såg att jag kollat fel på mitt schema och MISSAT min himla föreläsning?! Så himla o-jag grej att göra. Blev helt handfallen efteråt innan jag visste vad jag skulle göra med 4-timmars luckan i min mentala dagsplan.
 
 
När Fatou kommit hem från fredagsbönen i moskén och vi skrattat gott åt att jag var så förvirrad, pluggade vi lite och sedan begav vi oss ut på gatorna på en liten promenad i det sista dagsljuset. Det har regnat och stormat konstant de senaste dagarna så vi tänkte att nu måste vi minsann passa på när det iaf är torrt ute.
 
Några enstaka snöflingor virvlade i vindarna.
 
Och det var kallt som attan.
 
 
Parken nedanför slottet var öppen så vi ställde oss där en stund och blickade ner över Princes Street. Påminde så himla mycket om introt till skymningssagor! Minns ni det? 
 
Efter pastamiddag och lite mer plugg hoppade vi på bussen ut till the Royal Observatory för vi hade nämligen bokat plats i en av deras fredagsgrupper för stjärnskådning!! 
 
Efter att vi fått en rundtur, en genomgång i hur ett teleskop fungerar och blivit uppdaterade på dagens rymdforskning gick vi upp på taket. Världens himla utsikt över Edinburgh bredde ut sig framför oss, orkar inte hur bra. Fast kvällens huvudattraktion var ju de tindrande ljusen på himlen, lyckligtvis var det helt molnfritt och vi hade fri sikt över stjärnbilderna. Avslutningsvis fick vi kika på jupiter och dess månar genom ett teleskop!! Orkar inte hur coolt.
 
Och sedan sprang vi nerför denna frostiga backen med Edinburgh framför fötterna och lyckoruset i magen, och hann precis med bussen hem igen. Väl hemma kurade vi upp oss i soffan och kollade på The Imitation Game, som var så så bra!  
 
 
14 kommentarer
lotta

alltså, går in här rätt ofta och läser, kommer mest aldrig på nånting att skriva. MEN jag har haft introt till skymningssagor i bakhuvudet i flera år och gett upp på att någonsin få veta var det var ifrån och nu när jag kollade upp det (kände igen namnet) föll allt liksom på plats?? Dina foton är förresten fantastiska, alltid.

lovisa

åh, precis sådana här inlägg tror jag det var som menades när det skrevs "mer vardagsinlägg" när du efterfrågade tips och åsikter. tror aldrig jag skrev en kommentar då, men känner precis samma sak: sådana här fina små "det här var min dag"-inlägg skriver du så himla fint och mysigt så mer mer mer av sånt! <3

Emilia

måste måste åka till Edinburgh någon gång! så vackert!

Karin

Vilken härlig fredag! Men dessa enkelglasade fönster alltså; känner igen situationen från när jag bodde i London. Så orimlig konstruktion!

ISA

Så vacker plats! Slutar man någonsin fascineras!? <3

Anni

Åh någon gång vill jag också besöka ett observatorium och kika på stjärnor! Verkar så häftigt.

Vicky

hur sparar du förresten ner/laddar upp dina bilder här? dom är ju alltid klara som kristall. PUSS

Johanna

Jättefina bilder!

Lisa

så mysigt och fint inlägg.

jennifer

Hej! Har du pinterest?

Maja

Men jag orkar inte, stjärnskådning?!?! Jag dör av avundsjuka.

Nastasja

Snöflingebilder <3 och de där fönstrena alltså. När min ena moster bodde kvar i England så blev det frost på insidan och en fick göra sönder isen i toaletten pga så kallt.... hahah

Hej pasta

Jag verkligen älskar din blogg!

Elin

För varje gång jag går in på din blogg känner jag mer och mer hur jag måste åka till Edinburgh någon dag! Ser så otroligt vackert ut!