svar på kommentarer.

 
Är lite nyfiken på ditt volontärarbete inom amnesty - hur började du med det och hur aktiv är du?
 
Jag blev medlem i Amnesty societyt på QMU i första året och har varit medlem sedan dess. Denna terminen har jag tyvärr inte varit så aktiv alls, pga tusen andra saker som tråkigt nog måste gå före. Men hoppas att det kan bli lite mer tid över nästa termin!!
 
 

Åh fina bilder!! Tänkte bara höra med dig hur du gjorde på studenten som nykter? Jag dricker inte och kommer inte heller göra det på studenten. Hur gjorde du på studenten? Kommenterade folk? Är inte jättepeppad på att åka flak heller pga. är ingen "festmänniska" samt pga fulla människor. Vet inte riktigt hur jag ska göra för vill ju åka egentligen men är rädd att jag ska ses som awkward/en tråkmåns som bara står still och så utan att hoppa runt/skrika osv.? 

 
Hej fina!! Förstår verkligen hela nervositeten kring studenten och alkohol. Var också lite halvnervös innan, men det löste sig till slut! Jag köpte alkoholfri champagne (finns på systemet) som jag hade med mig till champagne-frukosten, och så drack jag alkoholfri cider resten av dagen. Om du också har något att dricka så blir det lättare att komma undan kommentarer om att du minsann också måste dricka, så det är ett bra tips! Och angående flaket, har du ingen som du känner dig bekväm med som du kan hänga med? Och egentligen, vad spelar det för roll om andra tycker att du är awkward om du har roligt? Så länge du känner dig bekväm spelar ju inget annat någon roll. Skickar pepp över internet, jag hejar på dig!! 
 
 
Du tar alltid så otroligt fina bilder. Vad använder du för kamera? <3
 
Åh, tusen tack!! Jag altenerar mellan en Canon 7D och en Canon Powershot G15, den lilla (G15) får hänga med när jag inte orkar kånka runt på en massiv kamera. På inlägget du kommenterade är adventsbilderna tagna med min 7D och havsbilderna med G15. :) 
 
 
Åh vad vackra bilder! 
Får jag fråga vad du använder för objektiv här? Skulle själv vilja ta såna här tjusiga landskapsbilder!
 
Tack snälla!! Jag använder ett Sigma 30mm 1.4! Det är verkligen det bästa objektivet jag haft, så det är ett supertips! Så sjukt stöttåligt också, har trillat och dängt den i klippor, leriga vägar och annat mysigt, och det fungerar fortfarande hur bra som helst!
 
 
om man kommer till edinburgh liksom på morgonen och åker sen igen på kvällen, bara över dagen? (since bussarna tar så lång tid att man inte får ut en hel helg) finns det någonting man absolut inte får missa då? :)
 
Oj, bara en dag alltså? Då tycker jag att du ska ta dig upp till Old Town och hänga där, där finns de bästa fiken och så lite Edinburgh "på riktigt", typ gå en sväng till Greyfriars och sedan kanske the Royal Mile ner till Arthur's Seat? Och om du kommer hit nu under December så är julmarknaden öppen också! Julmarknader är ju alltid bra tänker jag.
 
 

Jag går i nian just nu och är väldigt sugen på att gå IB men är väldigt nervös över intagningsproven. Jag antar att det gick bra för dig eftersom att du kom in, men är det något att oroa sig över?

 
Hej!! Det är definitivt ingenting att vara nervös för! Det är väldigt basic grejer, typ läsförståelse och en 10min intervju (då ni bara sitter och pratar om random saker) och så ett lätt matteprov. Minns att jag var så förvånad över hur lätt det var, så gå inte och oroa dig i onödan. Lycka till!
 
 
Detta har egentligen ingenting med någonting att göra, men har du någonsin haft problem med ensamhet eller depression? Jag vet inte om jag är deprimerad, antagligen inte, men jag hoppades hoppades att allt skulle bli bättre med den nya skolan men det har det inte. Alla går vidare och hittar nya vänner men jag står och trampar på stället och hittar inga vänner och är bara ensam hela tiden, jag har nog bara två vänner i hela världen men de har inte tid för mig längre, och det sårar mig men jag har inte råd att förlora de. Jag vet väl bara inte hur man får nya vänner, jag försöker, men jag tror inte att någon vill lära känna mig. Jag vet inte. Har du någonsin känt såhär?
 
Jag tror att alla går igenom någon period av ensamhet i sitt liv, speciellt när en byter miljö t ex. ny skola, ny stad och så. Jag hade perioder de första året när jag flyttade hit då jag kände mig ensammast i världen. Visst, jag hade en handfull vänner, men eftersom vi bara känt varandra i ett par månader, så var det ju ingen vidare "djup" vänskap. Och fortfarande kan jag ibland känna mig som en alien, jag har inte så många människor i min klass som jag kan relatera till t ex, och många av de som jag blivit bra vän med här har flyttat härifrån. Men jag har ett gäng med världsfina vänner som jag håller hårt i och som gör livet roligare. Ge det lite tid så kommer allt lösa sig! <3
 
Jag tror att det bästa du kan göra är att försöka lita på att du är en superbra person och inte låta det slå ner så hårt på dig. Nu för tiden när jag känner mig utanför försöker jag tänka att det är de andra som förlorar på det och att de inte är värda att slösa tid på, det är svårt ibland, men det blir lättare och lättare. Satt t ex och pluggade tillsammans med ett par personer från klassen förra veckan och så helt plötsligt gick de på lunch utan att fråga mig? What liksom, trodde det bara hände på typ högstadiet? Men i stället för att tänka att det var något fel på mig, så tänkte jag i stället att det är de som inte lärt sig att bete sig som folk.
 
Och dina vänner som inte har tid för dig längre, kan du inte försöka prata med dem? Berätta hur du känner och att du gärna vill hänga lite mer. Jag tror verkligen att de kommer förstå! Kram!
 
Q&A
11 kommentarer
Anna

kanske är intagningarna lite olika? när jag sökte IB (som förvisso är en evighet sedan) tyckte jag att matteprovet var ganska svårt, läsförståelsen lätt, men sen så skulle vi också skriva en liten essä om varför vi ville gå IB och coordinatorn höll ett litet tal om att minst 10% hoppar av första året. så där satt en ju och svettades. att säga att det är skitlätt är kanske lite att ta i? det är ju dessutom individuellt.
nåväl, hoppas personen ändå söker p g a IB är fantastiskt.

Svar: Jag tror att det är samma intagningar, det låter som att vi hade samma. :) Och ja, så klart att det är individuellt. Men jag tror ändå att många gör det alldeles för stort än vad det egentligen är, och att oroa sig gör ju ändå inget gott i slutet. Men ja, IB är absolut bästa programmet! Så alla borde söka!
Jennifer

Sophie

Åh, ville bara också skriva något till personen som är lite nervös inför nykterhet på studenten! Jag drack inte heller på studentdagen, det bara blev inte så. Kanske hade vi inte den kulturen på min skola, men de flesta av mina kompisar var också nyktra under dagen. De/vi drack mestadels på kvällen i så fall. Dagen är ändå så känslosam och peppig! Och flak är så sjukt kul vad man än fått i sig eller inte! Bara för att man liksom får visa upp sin nya studentstatus och blåsa i visselpipor och allmänt härja i någon timme. Jag tycker det är själva firandet tillsammans med sin klass och alla glada leenden och grattis från de som ser en på gatan som gör dagen.

Josefin

Jag var också nykter på studenten (var sjutton då), men det var nog de flesta i min klass också, åtminstone på dagen/flaket. På kvällen gick mina myndiga klasskompisar ut och då sa jag snällt hejdå och åkte hem och åt tårta mitt i natten med mamma och pappa. Tror nog studenttraditionerna ser väldigt olika ut i olika städer/skolor/klasser. Det känns som att så många överdriver studenten. Jag hade jättemycket ångest innan eftersom jag fortfarande skulle vara sjutton då, men är nöjd med min student ändå. För mina kompisar som gick ut blev det mycket mer kaosigt, vet två som hamnade på akuten av helt olika anledningar. De hade säkert en rolig student de med, men det behöver verkligen inte innehålla fylla för att det ska vara minnesvärt. Lovar!

Caja

Gällande studentflak och drickande på studenten. Inte många i min klass drack något, men vi alla var helt galna på flaket och hoppade och skrek och sjöng med i musiken vi hade för att man dras med i en slags glädjeyra kan man säga. Det är mer euforin än alkoholen skulle jag säga som gör det.

Maja

Jag vill bara krama om den personen i sista frågan! <3. Jag var jättechockat när jag började på uni över det som Jennifer säger att vissa, även om det är på uni, bara beter sig som grundskolebarn. Bara går och ingen pratar med varandra, förutom de som man "estetisk" ser likadana ut. Så omoget! Även om jag har ingen i min klass så tänker jag ok, jag hade ändå inte velat umgås med sådana människor. Bästa är att kontakta personer som skriver på kompis inlägg som ex Sandra eller Flora har ibland, så kanske man lär känna någon med samma intresse.

vilde

Jag försöker leva efter ett tips som min bror lärde mig när han flyttade helt ensam till Edinburgh:
Var uppmärksam och ta alla möjligheter för att "tränga" dig på de redan etablerade kompis-gängen. Var jobbig och lägg dig i samtalsämnen, fråga folk saker, var inte rädd för att hänga på. Till slut vänjer sig alla att du alltid är där :) Prata om saker som är lättpratade, vädret, skolan, film/serier. Det värsta som kan hända är att du får ett nej, och det är ju okej.

Nastasja

Vill, som Maja, ge en bamsekram till sista frågepersonen! Jag har upplevt samma sak som du, att det känns som jag står och trampar medan alla andra redan kör på. Jag har funnit bra vänner genom att våga höra av mig till personer som inte har någon koppling till varandra. Som Maja tipsar om - skriv till någon i de där kompisinläggen. Det finns så många bra personer där ute och du har haft otur bara. För du är säkerligen en helt fantastisk person! Styrkekram och pepp!!

Maja

Jag drack inte heller på min student och det var verkligen inga problem! Men att ta med egen alkoholfri dricka tror jag kan vara bra så man ändå dricker något liksom. Och flaket är MEGAKUL! Jag är absolut ingen festmänniska (sitter hellre hemma med en bok vilken kväll som helst) men det är verkligen något speciellt att stå där på flaket! Så gör det i alla fall - jag lovar att det är värt det. Åh juste, jag köpte (helt ärligt) FESTIS att dricka (och duscha i) på flaket haha, mina klasskompisar tyckte det var kul :)

klarabara

angående nykterstudent.
Jag var inte helt nykter på min student men på frullen drack jag en 4% cider, sen drack jag ingenting förens på kvällen just för att JAG VILLE komma ihåg min student.
Ang flaket så var jag super tveksam men jag kan lätt säga att det var det absolut bästa på hela dagen. Och jag är ingen fest prisse heller!

Det kommer gå super.

Martina Sandström

Tack så mycket för svar om ditt objektiv!! :) Kanske blir det de jag beställer hem som julklapp till mig själv, hihi.

Anonym

Jag är inte nykterist, men drack ändå inget på studenten. Kände liksom inte för det! När jag kom till skolan på morgonen var flera i klassen redan lite för fulla (?) Förstår inte meningen med det... och sen på själva flaket spelade det liksom ingen roll om man hade druckit eller ej, stämningen är på topp i vilket fall. Det kommer gå bra :)